Sałatki
Sałatka nicejska
Tradycyjnie sałatka była przygotowywana na południu Francji dla rybaków powracających z morza. Jest nie tylko zdrowa i pożywna, ale również smaczna i szybko można ją przygotować.
SKŁADNIKI:
- Sałata strzępiasta
- Tuńczyk w zalewie ze słoika
- Fasolka szparagowa
- Jajko
- Czerwona cebulka
- Oliwki
- Kapary ze słoiczka
- Czerwona papryka
- Sól morska
- Pieprz
- Oliwa
- Sok z cytryny
PRZYGOTOWANIE:
- Fasolkę szparagowa gotujemy i ostudzamy.
- Jajko gotujemy na twardo lub półmiękko według uznania i studzimy.
- Sałatę dokładnie myjemy i osuszamy.
- Paprykę i cebulkę szatkujemy.
- Rozkładamy sałatę, na którą nakładamy wszystkie warzywa, a na górze układamy tuńczyka i rozkrojone jajko.
- Całą sałatkę doprawiamy pieprzem i solą, a następnie skrapiamy oliwą i sokiem z cytryny.W sam raz na upalne dni, smacznego 🙂