Sałatka nicejska

Tradycyjnie sałatka była przygotowywana na południu Francji dla rybaków powracających z morza. Jest nie tylko zdrowa i pożywna, ale również smaczna i szybko można ją przygotować.

SKŁADNIKI:
  • Sałata strzępiasta
  • Tuńczyk w zalewie ze słoika
  • Fasolka szparagowa
  • Jajko
  • Czerwona cebulka
  • Oliwki
  • Kapary ze słoiczka
  • Czerwona papryka
  • Sól morska
  • Pieprz
  • Oliwa
  • Sok z cytryny
PRZYGOTOWANIE:
  1. Fasolkę szparagowa gotujemy i ostudzamy.
  2. Jajko gotujemy na twardo lub półmiękko według uznania i studzimy.
  3. Sałatę dokładnie myjemy i osuszamy.
  4. Paprykę i cebulkę szatkujemy.
  5. Rozkładamy sałatę, na którą nakładamy wszystkie warzywa, a na górze układamy tuńczyka i rozkrojone jajko.
  6. Całą sałatkę doprawiamy pieprzem i solą, a następnie skrapiamy oliwą i sokiem z cytryny.

    W sam raz na upalne dni, smacznego 🙂

Sałatka nicejska