
Sałatki
Sałatka z gorgonzolą i borówkami
Jeśli jesteś fanem sałatek z nutką słodyczy, to ta właśnie jest dla Ciebie! 🙂 My uwielbiamy sałatki. Są proste i szybkie w przygotowaniu, a zarazem bardzo apetyczne. 🙂 Taka właśnie jest sałatka z gorgonzolą i borówkami. Jest to dość ciekawe połączenie, a zarazem efektowne. Idealna dla wszystkich fanów borówek i karmelizowanych orzechów.
SKŁADNIKI:
- Rukola – 1 pęczek
- Borówki amerykańskie – 250 g
- Sojowa gorgonzola z chlorellą – 150 g
- Orzechy włoskie – 1 garść
- Olej kokosowy – 1 łyżka
- Miód – 1 łyżeczka
- Oliwa z oliwek – 3 łyżki
PRZYGOTOWANIE:
- Zaczynamy od przygotowania skarmelizowanych orzechów.
Na patelni roztapiamy olej kokosowy wrzucamy orzechy i polewamy je miodem. Odstawiamy do wystygnięcia. - Następnie dokładnie myjemy liście rukoli i osuszamy je – w ten sposób będzie chrupka.
- Borówki amerykańskie można zamoczyć na chwilę w wodzie i dodać kilka kropel wyciągu z pestek grejpfruta, który ma działanie antypleśniowe.
- Gorgonzolę kroimy na małe kosteczki. Jeśli nie masz nietolerancji na laktozę, możesz równie dobrze użyć normalnej gorgonzoli – też będzie się fajnie komponować. 🙂
- Następnie wszystkie składniki dokładnie mieszamy i polewamy oliwą.
- Nasza sałatka jest gotowa do jedzenia. Smacznego! 🙂
Jeśli nie macie czasu na karmelizowanie orzechów, warto zawsze mieć pod ręką czekoladową granolę z kaszą gryczaną – również idealnie się tu wkomponuje. 🙂