Sałatki

Sałatka z gorgonzolą i borówkami

Jeśli jesteś fanem sałatek z nutką słodyczy, to ta właśnie jest dla Ciebie! 🙂 My uwielbiamy sałatki. Są proste i szybkie w przygotowaniu, a zarazem bardzo apetyczne. 🙂 Taka właśnie jest sałatka z gorgonzolą i borówkami. Jest to dość ciekawe połączenie, a zarazem efektowne. Idealna dla wszystkich fanów borówek i karmelizowanych orzechów.

SKŁADNIKI:
  • Rukola – 1 pęczek
  • Borówki amerykańskie – 250 g
  • Sojowa gorgonzola z chlorellą – 150 g
  • Orzechy włoskie – 1 garść
  • Olej kokosowy – 1 łyżka
  • Miód – 1 łyżeczka
  • Oliwa z oliwek – 3 łyżki
PRZYGOTOWANIE:
  1. Zaczynamy od przygotowania skarmelizowanych orzechów.
    Na patelni roztapiamy olej kokosowy wrzucamy orzechy i polewamy je miodem. Odstawiamy do wystygnięcia.
  2. Następnie dokładnie myjemy liście rukoli i osuszamy je – w ten sposób będzie chrupka.
  3. Borówki amerykańskie można zamoczyć na chwilę w wodzie i dodać kilka kropel wyciągu z pestek grejpfruta, który ma działanie antypleśniowe.
  4. Gorgonzolę kroimy na małe kosteczki. Jeśli nie masz nietolerancji na laktozę, możesz równie dobrze użyć normalnej gorgonzoli – też będzie się fajnie komponować. 🙂
  5. Następnie wszystkie składniki dokładnie mieszamy i polewamy oliwą.
  6. Nasza sałatka jest gotowa do jedzenia. Smacznego! 🙂

Jeśli nie macie czasu na karmelizowanie orzechów, warto zawsze mieć pod ręką czekoladową granolę z kaszą gryczaną – również idealnie się tu wkomponuje. 🙂

Sałatka z gorgonzolą i borówkami

Sałatka z gorgonzolą i borówkami

Pokaż więcej

Food Harmony

Health Coach z Instytutu Zdrowia i Odżywiania w Nowym Yorku

Warto przeczytać

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Przeczytaj również

Close
Back to top button
Close