
Ostatnio sałatki rządzą na naszym stole. 🙂 Najbardziej lubimy takie, którymi można zastąpić posiłek, na przykład lunch lub kolację. Ta sałatka z krewetkami idealnie się do tego nadaje. Jest lekka a zarazem sycąca. Takich kolorów nikt sobie nie odmówi. 🙂 Tego typu sałatkę polecamy również z kurczakiem: Sałatka z mango i kurczakiem.
SKŁADNIKI (1 porcja):
- Sałata lodowa – 160 g
- Czerwona cebulka – ok. 20 g
- Pomidorki koktajlowe – 6 szt.
- Awokado – 50 g
- Krewetki – 100 g
- Limonka – 1/2 szt.
- Imbir – kawałek o dł. ok. 1cm
- Cebulka dymka
- Oliwa z oliwek
- Olej kokosowy lub masło klarowane do smażenia
- Miód – 1 łyżeczka
- Chili – szczypta
- Sól – szczypta
- Pieprz – szczypta
PRZYGOTOWANIE:
- Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy lub masło klarowane.
- Dodajemy starty imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek i chili. Podsmażamy minutkę.
- Krewetki myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Przekładamy na patelnię, mieszamy i podsmażamy kilka minut, aż krewetki będą gotowe.
- Dodajemy miód i solimy do smaku.
- W międzyczasie na talerz wykładamy sałatę lodową pokrojoną lub poszarpaną na kawałki, układamy pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe, pokrojone na kawałki awokado i czerwona cebulkę.
- Na koniec przekładamy krewetki i polewamy sosem z patelni.
- Całość skrapiamy oliwą z oliwek i limonką, a potem posypujemy cebulką dymką.
- Solimy i pieprzymy do smaku.
Smacznego!