Sałatki

Sałatka z surowego kalafiora i daktyli

Surowy kalafior stał się kiedyś rewolucją w naszej kuchni. Nie sądziłyśmy, że może smakować tak dobrze. Można go przyrządzać na różne sposoby w zależności od upodobań. Dziś z daktylami, marchewką i olejem kokosowym czyli wersja na słodko. Zaskoczy Was smakiem. Ten przepis nadaje się również dla dzieciaków, bo na słodko może zasmakować również najmłodszym. 🙂 Ciekawe jesteśmy czy przypadnie Wam do gustu. 🙂 Mamy jeszcze kilka innych kombinacji, które bardzo lubimy – sprawdzajcie naszą stronę, bo na pewno się pojawią. 🙂

Kalafior na słodko???

SKŁADNIKI:
  • Kalafior – 1 szt. średniej wielkości
  • Marchewka – 1 szt.
  • Daktyle suszone – 15-20 szt.
  • Olej kokosowy – 2 łyżki
  • Miód – 1 łyżka
  • Sok z cytryny – 1 łyżka
  • Sól – szczypta
PRZYGOTOWANIE:
  1. Kalafiora szatkujemy na bardzo drobne kawałeczki, wielkości mniej więcej ryżu.
    Można go też zmielić na średnich obrotach w blenderze. Ale uwaga, aby nie zmielić na masę!
  2. Marchewkę ścieramy na grubych oczkach. Dodajemy do kalafiora.
  3. Daktyle kroimy w cienkie plasterki. Dodajemy do marchewki i kalafiora.
  4. Olej kokosowy rozpuszczamy. Można to zrobić wstawiając kubeczek z olejem do miseczki z gorącą wodą.
  5. Dodajemy miód i sok z cytryny. Polewamy sałatkę.
  6. Wszystko razem mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy odrobiną soli.

Smacznego!

Macie ochotę na więcej sałatek? Sprawdźcie nasze inspiracje: Sałatki.

Sałatka z surowego kalafiora i daktyli

Sałatka z surowego kalafiora i daktyli

Pokaż więcej

Food Harmony

Health Coach z Instytutu Zdrowia i Odżywiania w Nowym Yorku

Warto przeczytać

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przeczytaj również

Close
Back to top button
Close