Sałatki
Sałatka z surowego kalafiora i daktyli
Surowy kalafior stał się kiedyś rewolucją w naszej kuchni. Nie sądziłyśmy, że może smakować tak dobrze. Można go przyrządzać na różne sposoby w zależności od upodobań. Dziś z daktylami, marchewką i olejem kokosowym czyli wersja na słodko. Zaskoczy Was smakiem. Ten przepis nadaje się również dla dzieciaków, bo na słodko może zasmakować również najmłodszym. 🙂 Ciekawe jesteśmy czy przypadnie Wam do gustu. 🙂 Mamy jeszcze kilka innych kombinacji, które bardzo lubimy – sprawdzajcie naszą stronę, bo na pewno się pojawią. 🙂
Kalafior na słodko???
SKŁADNIKI:
- Kalafior – 1 szt. średniej wielkości
- Marchewka – 1 szt.
- Daktyle suszone – 15-20 szt.
- Olej kokosowy – 2 łyżki
- Miód – 1 łyżka
- Sok z cytryny – 1 łyżka
- Sól – szczypta
PRZYGOTOWANIE:
- Kalafiora szatkujemy na bardzo drobne kawałeczki, wielkości mniej więcej ryżu.
Można go też zmielić na średnich obrotach w blenderze. Ale uwaga, aby nie zmielić na masę! - Marchewkę ścieramy na grubych oczkach. Dodajemy do kalafiora.
- Daktyle kroimy w cienkie plasterki. Dodajemy do marchewki i kalafiora.
- Olej kokosowy rozpuszczamy. Można to zrobić wstawiając kubeczek z olejem do miseczki z gorącą wodą.
- Dodajemy miód i sok z cytryny. Polewamy sałatkę.
- Wszystko razem mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy odrobiną soli.
Smacznego!
Macie ochotę na więcej sałatek? Sprawdźcie nasze inspiracje: Sałatki.