Sałatka z tempeh z dresingiem z miso

Nie ma nic lepszego niż sałatkowa tęcza. 🙂 Je się ją oczami. A do tego smakuje wyśmienicie. To bomba minerałów i probiotyków w jednym. Tempeh pochodzi z kuchni indonezyjskiej, wytwarzane jest z ziaren soi poddanych procesowi fermentacji. Choć tak mało znane jeszcze w Polsce, zaliczane jest do jednych ze zdrowszych. Można je kupić w sklepach ekologicznych, a w Krakowie  naszym ulubionym dostawcą jest Sklep Roślinny na Rynku Dębnickim.

SKŁADNIKI:
  • Tempeh Marynowane
  • Jajko na miękko – 1 szt.
  • Pomidorki koktajlowe
  • Marchewka
  • Rukola
  • Kiełki brokułu
  • Awokado
  • Czarny sezam  – 1 łyżeczka
DRESSING:
  • Pasta miso – 1 łyżka
  • Imbir – kawałek o wielkości kciuka
  • Miód – 1 łyżeczka
  • Sok z połówki cytryny
PRZYGOTOWANIE:
  1. Rukolę dokładnie myjemy i osuszamy, aby była chrupka.
  2. Marchewkę obieramy i za pomocą obieraczki do ziemniaków wycinamy długie wstążki na wzór makaronu tagliatelle.
  3. Pomidorki koktajlowe przekrajamy na pół, z awokado wydrążamy pestkę i kroimy owoc w cieniutkie paseczki.
  4. Tempeh kroimy na kawałki. Jajko obieramy i przekrawamy na pół.
  5. Wszystkie składniki układamy na talerzu, tak jak poniesie Was fantazja. 🙂
  6. Przygotowanie dressingu jest bardzo łatwe: pastę miso mieszamy z miodem i sokiem z cytryny, a następnie dodajemy imbir starty na małych oczkach na tarce.
    Dla ułatwienia imbir można również zmielić w Nutribullet lub Thermomixie wraz ze wszystkimi składnikami.
  7. Sałatkę polewamy dressingiem. 🙂

SMACZNEGO!

Sałatka z tempeh z dresingiem z miso

Jeśli podobają Ci się nasze przepisy, to zapraszamy do świata naszych diet!

Sklep Food Harmony