Sałatki
Sałatka z tempeh z dressingiem z miso
Nie ma nic lepszego niż sałatkowa tęcza. 🙂 Je się ją oczami. A do tego smakuje wyśmienicie. To bomba minerałów i probiotyków w jednym. Tempeh pochodzi z kuchni indonezyjskiej, wytwarzane jest z ziaren soi poddanych procesowi fermentacji. Choć tak mało znane jeszcze w Polsce, zaliczane jest do jednych ze zdrowszych.
SKŁADNIKI:
- Tempeh Marynowane
- Jajko na miękko – 1 szt.
- Pomidorki koktajlowe
- Marchewka
- Rukola
- Kiełki brokułu
- Awokado
- Czarny sezam – 1 łyżeczka
DRESSING:
- Pasta miso – 1 łyżka
- Imbir – kawałek o wielkości kciuka
- Miód – 1 łyżeczka
- Sok z połówki cytryny
PRZYGOTOWANIE:
- Rukolę dokładnie myjemy i osuszamy, aby była chrupka.
- Marchewkę obieramy i za pomocą obieraczki do ziemniaków wycinamy długie wstążki na wzór makaronu tagliatelle.
- Pomidorki koktajlowe przekrajamy na pół, z awokado wydrążamy pestkę i kroimy owoc w cieniutkie paseczki.
- Tempeh kroimy na kawałki. Jajko obieramy i przekrawamy na pół.
- Wszystkie składniki układamy na talerzu, tak jak poniesie Was fantazja. 🙂
- Przygotowanie dressingu jest bardzo łatwe: pastę miso mieszamy z miodem i sokiem z cytryny, a następnie dodajemy imbir starty na małych oczkach na tarce.
Dla ułatwienia imbir można również zmielić w Nutribullet lub Thermomixie wraz ze wszystkimi składnikami. - Sałatkę polewamy dressingiem. 🙂
SMACZNEGO!