Sałatki

Sałatka z wędzonym łososiem i jajkami przepiórczymi

Macie już jakieś propozycje na Wielkanoc? 🙂 U nas gościć będą sałateczki z jajkami w roli głównej. 🙂 Jest to fajny sposób na przemycenie warzyw na stole Wielkanocnym. W końcu enzymy trawienne będą nam potrzebne. Jajka przepiórcze mają wspaniałe właściwości, a do tego wyglądają pięknie! 🙂 Sprawdźcie co jeszcze lubimy serwować na wielkanocnym stole: Wielkanocny stół z Food Harmony.

Zdrowo, kolorowo, pysznie

SKŁADNIKI (2 porcje):
  • Roszponka – 2 garście
  • Wędzony łosoś – 100 g
  • Czerwona papryka – 1 szt.
  • Ogórki kiszone – 3 szt.
  • Awokado – 1 szt.
  • Jajka przepiórcze ugotowane na twardo – 10 szt.
DRESSING:
  • Oliwa z pierwszego tłocznia – 25 ml
  • Miód – 1/2 łyżeczki
  • Musztarda – 1 łyżeczka
  • Sól himalajska – szczypta
  • Pieprz – szczypta
PRZYGOTOWANIE:
  1. Roszponkę dokładnie myjemy i osuszamy.
  2. Jajka przepiórcze zalewamy zimną wodą i gotujemy przez około 5 minut.
  3. Z czerwonej papryki wydrążamy środek i kroimy ją w drobną kosteczkę.
  4. Ogórki kiszone kroimy w plasterki.
  5. Awokado przekrajamy na pół, za pomocą noża wyciągamy pestkę, owoc kroimy w paseczki i oddzielamy od skórki.
  6. Jajka po ugotowaniu zalewamy zimną wodą i czekamy, aż trochę przestygną, aby łatwiej się je obierało.
  7. Po obraniu przekrawamy jajka na pół.
  8. Łososia kroimy w paseczki i zwijamy na kształt różyczek.
  9. Dresing najlepiej przygotować w blenderze. W tym celu miskujemy wszystkie składniki.
  10. Gotową sałatkę polewamy dressingiem tuż przed podaniem. Całość doprawiamy solą i pieprzem.
Pokaż więcej

Food Harmony

Health Coach z Instytutu Zdrowia i Odżywiania w Nowym Yorku

Warto przeczytać

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Przeczytaj również

Close
Back to top button
Close