Sałatki
Sałatka z wędzonym łososiem i jajkami przepiórczymi
Macie już jakieś propozycje na Wielkanoc? 🙂 U nas gościć będą sałateczki z jajkami w roli głównej. 🙂 Jest to fajny sposób na przemycenie warzyw na stole Wielkanocnym. W końcu enzymy trawienne będą nam potrzebne. Jajka przepiórcze mają wspaniałe właściwości, a do tego wyglądają pięknie! 🙂 Sprawdźcie co jeszcze lubimy serwować na wielkanocnym stole: Wielkanocny stół z Food Harmony.
Zdrowo, kolorowo, pysznie
SKŁADNIKI (2 porcje):
- Roszponka – 2 garście
- Wędzony łosoś – 100 g
- Czerwona papryka – 1 szt.
- Ogórki kiszone – 3 szt.
- Awokado – 1 szt.
- Jajka przepiórcze ugotowane na twardo – 10 szt.
DRESSING:
- Oliwa z pierwszego tłocznia – 25 ml
- Miód – 1/2 łyżeczki
- Musztarda – 1 łyżeczka
- Sól himalajska – szczypta
- Pieprz – szczypta
PRZYGOTOWANIE:
- Roszponkę dokładnie myjemy i osuszamy.
- Jajka przepiórcze zalewamy zimną wodą i gotujemy przez około 5 minut.
- Z czerwonej papryki wydrążamy środek i kroimy ją w drobną kosteczkę.
- Ogórki kiszone kroimy w plasterki.
- Awokado przekrajamy na pół, za pomocą noża wyciągamy pestkę, owoc kroimy w paseczki i oddzielamy od skórki.
- Jajka po ugotowaniu zalewamy zimną wodą i czekamy, aż trochę przestygną, aby łatwiej się je obierało.
- Po obraniu przekrawamy jajka na pół.
- Łososia kroimy w paseczki i zwijamy na kształt różyczek.
- Dresing najlepiej przygotować w blenderze. W tym celu miskujemy wszystkie składniki.
- Gotową sałatkę polewamy dressingiem tuż przed podaniem. Całość doprawiamy solą i pieprzem.