Sałatki
Sałatka z wędzonym pstrągiem
Często kupujecie wędzone ryby i brakuje Wam pomysłu jak je wykorzystać? Chętnie Was zainspirujemy przepisem na lekki lunch lub kolację. Jest to prosty i łatwy przepis, ale na pewno bardzo smakowity dzięki ciekawemu połączeniu składników.
Idealna dla miłośników wędzonych ryb 🙂
SKŁADNIKI (2 porcje):
- Roszponka – 100 g
- Wędzony pstrąg* – 200 g (1 sztuka)
- Fenkuł (koper włoski) – 1/2 szt.
- Owocu granatu – 1/2 szt.
DRESSING:
- Oliwa z pierwszego tłocznia – 25 ml
- Pieprz świeżo mielony – szczypta
- Sok z połówki cytryny
* Najlepiej jest kupować pstrągi do 200 g. Większe są najczęściej przekarmiane lub stare. W miarę możliwości korzystajmy ze sprawdzonych źródeł i wybierajmy pstrągi wędzone metodą naturalną, tradycyjną, a nie przy zastosowaniu substancji chemicznych.
PRZYGOTOWANIE:
- Roszponkę dokładnie myjemy i osuszamy.
- Fenkuł kroimy w cienkie paseczki.
- Granat przekrawamy na pół i wydrążamy owoc.
- Pstrąga obieramy z ości i dzielimy na małe kawałki.
- Na talerzu rozkładamy roszponkę, układamy fenkuł i pstrąga.
- Wszystko posypujemy granatem.
- Na koniec przygotowujemy dresing. Wystarczy połączyć wszystkie składniki i energicznie wymieszać.
- Polewamy sałatkę.
Z racji tego, że wędzone ryby zawierają dość dużo soli staramy się już nie dosalać. 🙂