
Sezon na szparagi w pełni, więc cieszmy się ich smakiem jak długo się da. Są skarbnicą zdrowia, a co więcej idealnym pożywieniem dla naszej jelitowej flory bakteryjnej, która ma bardzo duży wpływ na nasze zdrowie. W końcu jelita to nasz drugi mózg. ☺ JELITA – klucz do zdrowia
SKŁADNIKI (2 porcje):
- Szparagi – 170 g
- Komosa ryżowa – ½ szklanki (około 1 szklanki ugotowanej komosy)
- Koperek – pęczek
- Łosoś wędzony* – 3 plastry
- Pomidor koktajlowy – 10 szt.
- 1 cytryna – 1 szt.
- Oliwa z pierwszego tłoczenia – 2 łyżki
- Sól – szczypta
*Bardzo ważne jest, aby wybierać łososia dzikiego a nie hodowlanego.
PRZYGOTOWANIE:
- Szparagi gotujemy na parze lub szklimy na patelni.
- Odstawiamy do ostygnięcia i kroimy na kawałki o długości około 1 cm.
- Komosę ryżową gotujemy w stosunku 1:2 (komosa:woda) i odstawiamy do ostygnięcia.
- Plastry łososia kroimy na cienkie paseczki.
- Koperek szatkujemy.
- Cytrynę sparzamy, a następnie na tarce, na cienkich oczkach ścieramy jej skórkę.
- Wszystkie składniki łączymy, dodajemy sok z cytryny i oliwę oraz szczyptę soli do smaku.
- Na sam koniec dodajemy pomidorki koktajlowe i ponownie delikatnie mieszamy.
PRZYGOTOWANIE NA THERMOMIX:
- Do naczynia miksującego wlewamy 500 ml wody.
- Nakładamy przykrywkę i nakładkę Varoma. W Varomie umieszczamy szparagi i gotujemy na parze 10 min/Varoma/obr. 1.
- Odstawiamy szparagi do ostygnięcia i kroimy je na kawałki o długości około 1 cm.
- Do naczynia miksującego wlewamy 500 ml wody, zakładamy koszyczek, wsypujemy komosę ryżową i gotujemy 15 min/100°C/obr. 4. Odstawiamy do ostygnięcia.
- Plastry łososia kroimy na cienkie paseczki.
- Koperek szatkujemy.
- Cytrynę sparzamy, a następnie na tarce, na cienkich oczkach ścieramy jej skórkę.
- Wszystkie składniki łączymy, dodajemy sok z cytryny i oliwę oraz szczyptę soli do smaku. Można użyć Thermomix 30 s/obr. wsteczne 2.
- Na sam koniec dodajemy pomidorki koktajlowe i ponownie delikatnie mieszamy.