
Serowe chipsy z jarmużu
Jarmuż to całkowicie niedocenione warzywo! Wielu z nas nie kojarzy się również smacznie, dlatego specjalnie dla Was przygotowałyśmy chipsy z liści jarmużu w pysznym sosie, który nadaje serowo-czosnkowego smaku i aromatu. Sos wykonany jest z orzechów, jest bezglutenowy i bez nabiału. Te chipsy zaskoczyły już nie jedną osobę. 🙂 Są super chrupkie i pyszne!!! Idealna przekąska w czasie podróży!
SKŁADNIKI:
- Liście jarmużu – 300 g
SKŁADNIKI NA SOS:
- Orzechy makadamia – 3/4 szklanki
- Płatki drożdżowe nieaktywne* – 1/2 szklanki
- Czosnek – 2 ząbki
- Woda – 1 szklanka
- Oliwa – 1/2 szklanki
- Płatki chili** – 1 łyżeczka
- Sól himalajska
PRZYGOTOWANIE:
- Jarmuż dokładnie płuczemy i suszymy, a następnie usuwamy twardą łodygę z liści.
- Szarpiemy jarmuż na kawałeczki tak, aby były idealne do jedzenia. Pamiętaj, że w suszarce jarmuż się jeszcze troszkę skurczy. Tak przygotowany jarmuż będziemy obtaczać w sosie.
- Do przygotowania sosu będzie potrzebny blender, w którym miksujemy wszystkie składniki na gładką, stosunkowo rzadką masę.
- Następnie obtaczamy liście jarmużu w sosie. W tym celu używamy dużego pojemnika z przykrywką. Przelewamy do niego sos, wrzucamy jarmuż, zamykamy i mieszamy potrząsając energicznie pojemnikiem.
- Na suszarce do jedzenia*** rozkładamy papier pergaminowy, a na nim równomiernie rozkładamy liście jarmużu.
- Suszymy w maksymalnej temperaturze (około 70℃) przez około 5 godzin lub aż liście jarmużu będą chrupiące. Można również zostawić je w suszarce na noc – tak jest najwygodniej. Warto czasem zamieszać jarmuż i zamienić półki w suszarce dolne z górnymi, aby wszystko dobrze się wysuszyło.
Chipsy z jarmużu można przechowywać w szklanym zamkniętym pojemniczku przez przynajmniej miesiąc. Warto jest więc zawsze zrobić troszkę więcej. Jest to nasza ulubiona przekąska. Często mamy w domu jej zapas, gdy wpadną niespodzianie goście. 🙂
Jeśli zostaną Ci wolne segmenty w suszarce, najlepiej jest je od razu wykorzystać. Pokrój jakiekolwiek warzywa lub owoce na bardzo cienkie plasterki i rozłóż na papierze pergaminowym. Susz razem z chipsami, aż będą gotowe. Świetnie do tego nadają się jabłka, banany, truskawki, cukinia, pietruszka, seler i marchewki.
* Płatki drożdżowe nieaktywne to nasze największe odkrycie w kuchni, które niesamowicie wzbogaca smak wielu naszych dań. Nadają posmak zbliżony do sera, w zależności od tego do czego je dodamy. Jest to produkt bezglutenowy, a weganie używają ich zamiast nabiału. 🙂 W Polsce nie jest to produkt łatwo dostępny, ale można je kupić w sklepach ekologicznych lub zamówić przez internet. Koniecznie spróbuj.
**Jeśli nie lubisz ostrych smaków pomiń chili, a chipsy wyjdą łagodnie serowe.
*** Suszarka do jedzenia jest to zwykła suszarka, której używamy np. do suszenia grzybów. Warto ją zakupić, gdyż przyda się do wielu fajnych przepisów, które dla Was szykujemy.