Obiady
Serowe fusilli z cukinią i szpinakiem
Już od dawna zastanawiałyśmy się jak zrobić makaron z sosem serowym bez sera. 🙂 Po pewnej ilości prób w końcu się udało i powstało serowe fusilli z cukinią i szpinakiem. Bez glutenu, bez nabiału, bez jajek. Pychota! 🙂
SKŁADNIKI:
- Makaron fusilli bezglutenowy
- Cukinia – 1 szt.
- Szpinak – 1 pęczek
- Czosnek – 2 ząbki
- Oliwa z oliwek
- Sok z cytryny – 2 łyżeczki
- Płatki chili – szczypta
- Tymianek – szczypta
- Sól
- Pieprz
SOS SEROWY:
- Nerkowce – 1 garść
- Płatki drożdżowe nieaktywne – 2 łyżeczki
- Woda
PRZYGOTOWANIE:
- Gotujemy fusilli al dente, a w między czasie przygotowujemy sos.
- Na patelnię wlewamy oliwę, podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cukinię i wyciśnięty czosnek.
- Po 2 minutach dodajemy liście szpinaku i doprawiamy solą, pieprzem, chilli i tymiankiem. Dusimy przez 5 minut.
- Teraz przygotowujemy sos serowy. Do blendera wrzucamy nerkowce i płatki drożdżowe, a następnie zalewamy je zalewamy wodą i blendujemy na gładką masę.
- Sos serowy łączymy z warzywami, dodajemy sok z cytryny do smaku i makaron. Podsmażamy przez minutkę cały czas mieszając.
- Przekładamy na talerz.
Choć kombinacja ta brzmi dość dziwnie, to same byłyśmy zaskoczone, że śmietanka z nerkowców może pasować do makaronu. Zdecydowanie zdała egzamin! 🙂