Obiady
Słodko-kwaśna kapusta po chińsku
Dania kuchni chińskiej najlepiej jest przygotowywać w woku, ale duża patelnia też daje radę. Ważna jest powierzchnia smażenia do uzyskania jak najlepszych smaków.
Choć słodko-kwaśna kapusta po chińsku to danie wegetariańskie i zdrowe, to ma pazur i charyzmę. 😉 Bardzo ważne jest, aby dobrze skarmelizować cebulkę, która nadaje smaku całemu daniu.
SKŁADNIKI (2 porcje):
- Kapusty biała – 250 g
- Szalotka – 100 g
- Cukinia – 100 g
- Fasolka szparagowa zielona – 100 g
- Pęczek kolendry
- Limonka – 1 szt.
- Sos sojowy tamari – 5 łyżek
- Miód lub syrop klonowy – 1 łyżeczka
- Masło klarowane – 1 łyżeczka
- Sezam – 1 łyżeczka
- Płatki chili
PRZYGOTOWANIE:
- Szalotki szatkujemy i szklimy na maśle klarowanym na patelni.
- Dodajemy syrop klonowy i karmelizujemy, a następnie dodajemy sos tamarin.
- Dodajemy poszatkowaną kapustę, fasolkę szparagową oraz cukinię. Dusimy do uzyskania odpowiedniej miękkości.
- Na koniec doprawiamy poszatkowaną kolendrą lub cebulką dymką jeśli nie lubicie kolendry.
- Skrapiamy sokiem z limonki i posypujemy sezamem.
- Jeśli lubisz ostre potrawy, to dodaj chili.
PRZYGOTOWANIE NA THERMOMIX:
- Szalotki szatkujemy 3 s/obr.5.
- Na patelni na maśle klarowanym szklimy szalotkę.
- Dodajemy syrop klonowy i karmelizujemy, następnie dodajemy sos tamarin.
- Szatkujemy kapustę 3 s/obr. 5.
- Kroimy cukinię w kostkę.
- Do patelni dodajemy poszatkowaną kapustę, fasolkę szparagową oraz cukinię. Całość dusimy do uzyskania odpowiedniej miękkości.
- Na koniec doprawiamy poszatkowaną kolendrą lub cebulką dymką jeśli nie lubicie kolendry. Skrapiamy sokiem z limonki i posypujemy sezamem.
- Jeśli lubisz ostre potrawy, to dodaj chili.
Sprawdź również nasze inne azjatyckie inspiracje Azja Express – czyli nasze najlepsze przepisy kuchni azjatyckiej