
Obiady
Smażone boczniaki
Dziś smażymy dla Was kotlety z boczniaków. 🙂 Czy wiecie, że są to grzyby o bardzo niezwykłych właściwościach zdrowotnych? Nie tylko obniżają poziom cukru i cholesterolu we krwi, ale także niszczą komórki rakowe. Są bogatym źródłem białka, witamin i soli mineralnych.
Rosną na pniach drzew liściastych, a na grzybobranie można wybierać się od listopada do marca, jeśli zima jest łagodna. Choć nie są bardzo popularne, można je również kupić na placykach lub w warzywniakach.
SKŁADNIKI:
- Boczniaki – 12-15 dużych szt.
- Masło klarowane
- Jajka – 2-3 szt.
- Mąka gryczana – 1/2 szklanki
I – PANIERKA KUKURYDZIANA
- Płatki kukurydziane – 1 i 1/2 szklanki
- Pieprz – szczypta
- Sól – 1 łyżeczka
- Papryka czerwona – 1 łyżeczka
II – PANIERKA SEZAMOWA
- Sezam – 3/4 szklanki
- Siemię lniane – 1/4 szklanki
- Zioła prowansalskie – 1 łyżeczka
- Sól – 1 łyżeczka
- Czosnek granulowanego – 1 łyżeczka
PRZYGOTOWANIE:
- Boczniaki dokładnie myjemy i suszymy.
- Następnie przygotowujemy panierkę do wyboru:
I – Panierka kukurydziana – wszystkie składniki wrzucamy do blendera i mielimy przez kilka sekund na proszek.
II – Panierka sezamowa – wszystkie składniki mieszamy. - Boczniaki panierujemy dokładnie tak samo jak kotlety: najpierw w mące, później obtaczamy w jajku, a następnie w wybranej panierce.
- Zapanierowane boczniaki smażymy na patelni na maśle klarowanym na złoty kolor z obu stron.
Smacznego!