Obiady

Smażone boczniaki

Dziś smażymy dla Was kotlety z boczniaków. 🙂 Czy wiecie, że są to grzyby o bardzo niezwykłych właściwościach zdrowotnych? Nie tylko obniżają poziom cukru i cholesterolu we krwi, ale także niszczą komórki rakowe. Są bogatym źródłem białka, witamin i soli mineralnych.

Rosną na pniach drzew liściastych, a na grzybobranie można wybierać się od listopada do marca, jeśli zima jest łagodna. Choć nie są bardzo popularne, można je również kupić na placykach lub w warzywniakach.

SKŁADNIKI:
  • Boczniaki – 12-15 dużych szt.
  • Masło klarowane
  • Jajka – 2-3 szt.
  • Mąka gryczana – 1/2 szklanki
I – PANIERKA KUKURYDZIANA
  • Płatki kukurydziane – 1 i 1/2 szklanki
  • Pieprz – szczypta
  • Sól – 1 łyżeczka
  • Papryka czerwona – 1 łyżeczka
II – PANIERKA SEZAMOWA
  • Sezam – 3/4 szklanki
  • Siemię lniane – 1/4 szklanki
  • Zioła prowansalskie – 1 łyżeczka
  • Sól – 1 łyżeczka
  • Czosnek granulowanego – 1 łyżeczka
PRZYGOTOWANIE:
  1. Boczniaki dokładnie myjemy i suszymy.
  2. Następnie przygotowujemy panierkę do wyboru:
    I – Panierka kukurydziana – wszystkie składniki wrzucamy do blendera i mielimy przez kilka sekund na proszek.
    II – Panierka sezamowa – wszystkie składniki mieszamy.
  3. Boczniaki panierujemy dokładnie tak samo jak kotlety: najpierw w mące, później obtaczamy w jajku, a następnie w wybranej panierce.
  4. Zapanierowane boczniaki smażymy na patelni na maśle klarowanym na złoty kolor z obu stron.

Smacznego!

Pokaż więcej

Food Harmony

Health Coach z Instytutu Zdrowia i Odżywiania w Nowym Yorku

Warto przeczytać

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Przeczytaj również

Close
Back to top button
Close