
Obiady
Smażony ryż z wędzonym łososiem
Takie smakołyki jadłyśmy nie jednokrotnie w Azji. W naszej wersji dodałyśmy wędzonego łososia. 🙂 Nadaje jeszcze lepszy smak, choć ten ryż najczęściej podaje się z kurczakiem lub krewetkami lun w wersji wegetariańskiej. W przepisie użyłyśmy brązowego ryżu, gdyż ma on o wiele więcej wartości odżywczych niż biały, a dodatkowo ma więcej błonnika, witamin i niższy indeks glikemiczny.
SKŁADNIKI (2 porcje):
- Ryż brązowy – 1 szklanka
- Łosoś wędzony – 100 g
- Kapusta włoska – 1/4 szt.
- Czerwona cebula – 1 duża szt.
- Marchewka – 1 duża szt.
- Por – 1/2 szt.
- Jajka – 2 szt.
- Masło klarowane
- Sos sojowy – 3 łyżki
- Sos rybny – 2 łyżki
- Czarny sezam
- cebulka dymka
PRZYGOTOWANIE:
- Ryż brązowy dokładnie płuczemy i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem w stosunku 1:2 (ryż:woda) przez około 30-40 minut.
- Następnie ostudzamy ryż. Najlepiej jest użyć do tego przepisu ryżu, który nam zostanie np. z dnia wcześniejszego.
- Na patelni podsmażamy na maśle klarowanym poszatkowaną kapustę, cebulkę, pora oraz startą marchewkę. Można dodać odrobinę soli.
- Następnie wbijamy 2 jajka i energicznie mieszamy, aby wszystkie składniki się skleiły.
- Dodajemy ostudzony ryż i wszystko razem smażymy doprawiając sosem sojowym i rybnym.
- Na koniec dodajemy pokrojone plastry wędzonego łososia i podduszamy minutkę.
- Posypujemy sezamem i cebulką dymką.