Smoothie i napoje
Smoothie z pieczonych batatów i pomarańczy
Jedno smoothie dziennie to podstawa naszego jadłospisu. 🙂 Na blogu mamy dla was wiele
propozycji. Zerknijcie po nie TUTAJ. Ze smoothie nie odpuszczamy Wam w naszych dietach – jest to
również ich stały element. Dlaczego? Ponieważ są łatwe i szybkie w przygotowaniu, zdrowe,
pożywne i można w nich przemycić masę sprzyjających zdrowiu i podnoszących odporność składników.
Jesienne smoothie na odporność
SKŁADNIKI (2 PORCJE):
- Bataty – 300 g
- Sok z pomarańczy – 600 ml
- Imbir – 3 plasterki
PRZYGOTOWANIE:
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C.
- Bataty obieramy i kroimy na podłużne kawałki o grubości 1 cm.
- Na blachę piekarnika wykładamy papier do pieczenia i układamy na nim pokrojone bataty. Pieczemy przez ok. 20 min, aż będą miękkie.
- Wyjmujemy bataty z piekarnika i czekamy, aż przestygną.
- Do blendera przekładamy bataty, sok z pomarańczy i imbir bez skórki. Miksujemy na najwyższych obrotach na gładkie smoothie.
PRZYGOTOWANIE NA THERMOMIX:
- Do naczynia miksującego wlewamy 500 ml wody, zakładamy Varomę.
- Bataty obieramy, kroimy na podłużne kawałki o grubości 1 cm.
- Przekładamy bataty na Varomę. Gotujmy na parze 20 min/Varma/obr. 1.
- Ściągamy pokrywę Varomy i czekamy aż bataty przestygną. Wodę wylewamy.
- Do naczynia miksującego przekładamy bataty, sok z pomarańczy i imbir bez skórki. Miksujemy 45 s/obr. 10.