Porady

Lunch box w słoiku – czyli co zabieramy ze sobą do pracy?

Czy wiecie o tym, że słoik to najzdrowsze naczynie do zabierania lunchu do pracy? Łatwo jest w nim podgrzać posiłek bez używania do tego mikrofali, bo wystarczy zalać go gorącą wodą i pozostawić, aż do uzyskania pożądanej temperatury. Oczywiście zajmuje to więcej czasu niż podgrzanie w mikrofali, ale jeśli i tak siedzimy w pracy, ☺ to warto z tego skorzystać.

Czy zdarza Wam się czasami, że brak Wam jest pomysłów co zabrać ze sobą na lunch do pracy? U nas głowa pełna pomysłów, więc chciałyśmy się z Wami podzielić informacjami jak ułatwić sobie troszkę życie i przygotować lunch na wynos.

Jest kilka rodzajów potraw które nadają się zawsze do słoika. ☺ Są to wszelkiego rodzaju zupy, które bardzo łatwo jest później odgrzać i nie zmieniają swojego smaku na drugi dzień. Zupy są bardzo zdrowe i niezbędne w naszej strefie klimatycznej, szczególnie w okresie jesienno-zimowymm, kiedy narażeni jesteśmy na wahania temperatury. Przygotowanie zup jest szybkie i łatwe, a zupki zawierają wszystkie niezbędne wartości odżywcze. ☺ Jeśli boicie się, że zupka to zbyt mało, to zawsze można do nich dołożyć warzywnych makaronów, kasz, kawałek ryby lub mięsa, albo posypać ulubionymi pestkami.

Naszymi ulubieńcami są:

Delikatny Krem z Cukini i Awokado

Krem z Batatów

Krem z Dyni na ostro

Kolejną propozycją na idealny lunch do słoika jest kaszotto, które zawsze na drugi dzień jest lepsze. ☺ I nie zmienia swojej konsystencji.

Najbardziej lubimy to ze szparagami, ale w okresie zimowym ciężko jest je kupić lub są dość drogie, dlatego podmieniamy je na cukinię ☺

Kaszotto ze szparagami

Kaszotto ze Szparagami

 

Idealną wersją jest też kaszotto z zieloną fasolką dla małych i tych dużych. ☺

Szybkie kaszotto z Zieloną Fasolką

 

Jeśli lubicie smaki kuchni hiszpańskiej serdecznie polecamy Wam paelle z komosą ryżową. Jest to aromatyczne jednogarnkowe danie, które robi się praktycznie samo. ☺

Paella z Komosą ryżową i krewetkami

Paella z komosą ryżową i krewetkami

 

Dla wszystkich fanów kuchni azjatyckiej też musi się coś znaleźć. ☺ U nas brązowy ryż z wędzonym łososiem. ☺ Brązowy ryż jest dużo zdrowszy niż biały, bo zawiera więcej błonnika i wartości odżywczych. Choć gotuje się go nieco dłużej, to naprawdę warto znaleźć na to czas!

SMAŻONY RYŻ Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM

Smażony Ryż z wędzonym Łososiem

Polski tradycyjny bigos to zdecydowanie wspaniała potrawa na wynos do pracy. ☺ My uwielbiamy go w wersji wegetariańskiej z grzybami i śliwkami ☺

Wegetariański Bigos z grzybami

Gulasz z batatów i cieciorki zapewni nam sytość i zaspokoi zachcianki na słodkie pyszności, po które często lubicie sięgać w pracy. No bo przecież są pod ręką i jako pierwsze dostępne, gdy dopadnie nas głód.

Gulasz z batatów i cieciorki

Z utęsknieniem też czekamy już na lato i nadchodzące wraz z nim Leczo

Idealnymi daniami do słoików są również sałatki. Bardzo ważne jest, aby zachować odpowiednią kolejność podczas przyrządzania sałatek do słoiczków!
Ale  to już w kolejnym artykule.

Pokaż więcej

Food Harmony

Health Coach z Instytutu Zdrowia i Odżywiania w Nowym Yorku

Warto przeczytać

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close