Śniadania
Śniadanie mistrza
Bardzo łatwy i efektowny przepis, który zachwyci każdego domownika. Do tego kromeczka naszego chleba bezglutenowego i energia na wspaniały początek dnia zapewniona.
SKŁADNIKI (2 porcje):
- Jaja – 4 szt.
- Awokado – 1 szt.
- Cukinia – 1/2 szt.
- Szpinak – 1 garść
- Masło klarowane do posmarowania naczynia żaroodpornego
- Sól
- Pieprz
- Płatki chili (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE:
- Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180℃.
- Naczynia żaroodporne (najlepiej jest wybrać takie z przykrywką) smarujemy masłem klarowanym i wykładamy ich dno i boki cienkimi, długimi, plasterkami cukinii. Przy krojeniu cukinii skorzystaj z obieraczki do ziemniaków, można w ten sposób zrobić cieniutkie paseczki. 🙂
- Do każdego naczynia wbijamy po dwa jajka, solimy do smaku, następnie przykrywamy warstwą szpinaku i warstwą pokrojonego w paseczki awokado.
- Doprawiamy solą, pieprzem i płatkami chili. Przykrywamy pokrywką.
- Pieczemy przez około 10 minut w rozgrzanym do temp. 180℃ piekarniku używając funkcji termoobieg.
- Po dziesięciu minutach sprawdzamy, czy białko jest ścięte, a żółtko dalej płynne. W tej formie smakuje najlepiej.
- Najlepiej podawać z chlebem bezglutenowym na drożdżach.
Męska wersja Śniadania mistrza? Wystarczy cukinię zamienić na boczek, dodać cebulkę i gotowe! 🙂