Bardzo łatwy i efektowny przepis, który zachwyci każdego domownika. Do tego kromeczka naszego chleba bezglutenowego i energia na wspaniały początek dnia zapewniona.

SKŁADNIKI (2 porcje):
  • Jaja – 4 szt.
  • Awokado – 1 szt.
  • Cukinia – 1/2 szt.
  • Szpinak – 1 garść
  • Masło klarowane do posmarowania naczynia żaroodpornego
  • Sól
  • Pieprz
  • Płatki chili (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE:
  1. Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180℃.
  2. Naczynia żaroodporne (najlepiej jest wybrać takie z przykrywką) smarujemy masłem klarowanym i wykładamy ich dno i boki cienkimi, długimi, plasterkami cukinii. Przy krojeniu cukinii skorzystaj z obieraczki do ziemniaków, można w ten sposób zrobić cieniutkie paseczki. 🙂
  3. Do każdego naczynia wbijamy po dwa jajka, solimy do smaku, następnie przykrywamy warstwą szpinaku i warstwą pokrojonego w paseczki awokado.
  4. Doprawiamy solą, pieprzem i płatkami chili.  Przykrywamy pokrywką.
  5. Pieczemy przez około 10 minut w rozgrzanym do temp. 180℃ piekarniku używając funkcji termoobieg.
  6. Po dziesięciu minutach sprawdzamy, czy białko jest ścięte, a żółtko dalej płynne. W tej formie smakuje najlepiej.
  7. Najlepiej podawać z chlebem bezglutenowym na drożdżach.

Męska wersja Śniadania mistrza? Wystarczy cukinię zamienić na boczek, dodać cebulkę i gotowe! 🙂