Śniadania
Śniadaniowa gryczanka z jabłkami – równiez na Thermomix
Kasza gryczana to niekwestionowana skarbnica zdrowia. Kupując ją wybieraj tą białą, niepaloną, bo posiada więcej właściwości odżywczych. Nasze dzisiejsze gryczane śniadanie jest nietypowe, ponieważ nie gotujemy kaszy do jego przygotowania, a jedynie namaczamy. A dlaczego? Namoczone ziarno jest lepiej wchłaniane przez nasz organizm i dostarcza nam więcej właściwości odżywczych. Moczenie ziaren aktywuje enzymy, które neutralizują toksyny. Dodatkowo czyni białko łatwiej przyswajalne,a także usuwa składniki antyodżywcze: fityniany, taniny i goitrogeny. To taka nasza propozycja na dziś.
SKŁADNIKI (1 porcja):
- Kasza gryczana niepalona – 70 g
- Jabłko – 2 szt.
- Cynamon – 1/2 łyżeczki
- Miód – 1 łyżeczka
- Mleczko kokosowe – 50 ml
- Szczypta sól – szczypta
- Migdały – 5-6 szt.
- Rodzynki – 1 łyżeczka
- Owoce do ozdobienia (jabłka, maliny, borówki itp.)
- Kilka listków świeżej mięty
PRZYGOTOWANIE:
- Kaszę gryczaną zalewamy wodą dzień wcześniej na noc.
- Rano odcedzamy dokładnie kaszę, przekładamy do blendera, dodajemy obrane jabłka, cynamon, mleczko kokosowe, miód, szczyptę soli. Miksujemy na gładko, przelewamy do miseczki.
- Migdały siekamy na drobniejsze kawałeczki, dekorujemy gryczankę jabłkami, owocami sezonowymi, rodzynkami, migdałami i listkami mięty.
PRZYGOTOWANIE NA THERMOMIX:
- Kaszę gryczaną zalewamy wodą dzień wcześniej na noc.
- Rano odcedzamy dokładnie kaszę, przekładamy do naczynia miksującego, dodajemy obrane jabłka pokrojone na ćwiartki, cynamon, mleczko kokosowe, miód, szczyptę soli. Miksujemy 1 min/obr. 7-10 – stopniowo zwiększając. Przelewamy do miseczki.
- Migdały siekamy na drobniejsze kawałeczki, dekorujemy gryczankę jabłkami, owocami sezonowymi, rodzynkami, migdałami i listkami mięty
Życzymy smacznego i dużo zdrowia