Śniadania
Śniadaniowa pizza – bezglutenowa, bez nabiału
No bo kto nie lubi pizzy? A jeszcze jak zaserwują ją na śniadanie? 🙂
Oczywiście u nas w wersji FIT, no bo jak inaczej. 🙂 Jajkowa pizza idalnie nadaje się też na zdrowy lunch. 🙂 Dla wszystkich wielbicieli jajkowych fantazji i fanów śniadań białkowo-tłuszczowych.
SKŁADNIKI:
- Jaja – 4 szt.
- Płatki drożdżowe nieaktywne – 2 łyżeczki
- Orzechy nerkowca lub makadamia – 10 g
- Czosnek – 2 ząbki
- Cebula – 1 szt.
- Pomidorki koktajlowe – 10 szt.
- Szpinak – 2 garście
- Rukola do posypania
- Chili – szczypta
- Sól himalajska – szczypta
- Masło klarowane Ghee – 1 łyżeczka
PRZYGOTOWANIE:
- Na maśle klarowanym na patelni podsmażamy poszatkowaną cebulkę.
- Kiedy cebulka się zarumieni, dodajemy liście szpinaku.
- Doprawiamy solą – szpinak wtedy puszcza wodę.
- Kiedy liście szpinaku zmiękną, dodajemy pomidorki koktajlowe przekrojone na pół i chwilkę podsmażamy.
- W blenderze (np. Nutribullet) miksujemy jajka, czosnek, chili, orzechy nerkowca i płatki drożdżowe do uzyskania gładkiej masy z pianką. 🙂 Pianką sprawi, że omlet będzie puszysty.
- Zblendowane jajka wylewamy na patelnię z warzywami i na małym ogniu dusimy najlepiej pod przykryciem, aż jajka się zetną.
W ten sposób możemy też udusić jajka na Varomie w Thermomix. - Pizzę Śniadaniową posypujemy rukolą, doprawiamy chili i gotowe! 🙂
SMACZENEGO !!!
PRZYGOTOWANIE NA THERMOMIX:
- Do naczynia miksującego wkładamy czosnek i rozdrabniamy 2 s/obr. 8.
- Dodajemy cebulę i rozdrabniamy 3 s/obr. 5. Składniki zgarniamy kopystką na dno naczynia miksującego.
- Dodajemy paprykę pokrojoną w ćwiartki. Rozdrabniamy 3 s/obr. 4. Składniki zgarniamy kopystką na dno naczynia miksującego.
- Dodajemy szpinak i masło klarowane. Dusimy 8 min/120℃/obr. wsteczne 2.
- Dodajemy pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Przekładamy do miseczki.
- Naczynie miksujące opłukujemy, wbijamy jajka, dodajemy nerkowce, płatki drożdżowe, czosnek, chili i sól. Miksujemy 15 s/obr. 10.
- Dodajemy do wcześniej przygotowanych warzyw i mieszamy.
- Do naczynia miksującego wlewamyć 500 ml wody. Nakładamy Varomę.
- Na górnej części Varomy rozkładamy papier do pieczenia, wylewamy masę i nakładamy przykrywkę Varomy. Gotujemy na parze 20 min/Varoma/obr. 1.
- Gotową Pizzę Śniadaniową posypujemy rukolą. 🙂
SMACZENEGO !!!