Smoothie i napoje

Smoothie z pieczonych batatów i pomarańczy

Jedno smoothie dziennie to podstawa naszego jadłospisu. 🙂 Na blogu mamy dla was wiele
propozycji. Zerknijcie po nie TUTAJ. Ze smoothie nie odpuszczamy Wam w naszych dietach – jest to
również ich stały element. Dlaczego? Ponieważ są łatwe i szybkie w przygotowaniu, zdrowe,
pożywne i można w nich przemycić masę sprzyjających zdrowiu i podnoszących odporność składników.


Jesienne smoothie na odporność


SKŁADNIKI (2 PORCJE):
  • Bataty – 300 g
  • Sok z pomarańczy – 600 ml
  • Imbir – 3 plasterki
PRZYGOTOWANIE:
  1. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C.
  2. Bataty obieramy i kroimy na podłużne kawałki o grubości 1 cm.
  3. Na blachę piekarnika wykładamy papier do pieczenia i układamy na nim pokrojone bataty. Pieczemy przez ok. 20 min, aż będą miękkie.
  4. Wyjmujemy bataty z piekarnika i czekamy, aż przestygną.
  5. Do blendera przekładamy bataty, sok z pomarańczy i imbir bez skórki. Miksujemy na najwyższych obrotach na gładkie smoothie.
PRZYGOTOWANIE NA THERMOMIX:
  1. Do naczynia miksującego wlewamy 500 ml wody, zakładamy Varomę.
  2. Bataty obieramy, kroimy na podłużne kawałki o grubości 1 cm.
  3. Przekładamy bataty na Varomę. Gotujmy na parze 20 min/Varma/obr. 1.
  4. Ściągamy pokrywę Varomy i czekamy aż bataty przestygną. Wodę wylewamy.
  5. Do naczynia miksującego przekładamy bataty, sok z pomarańczy i imbir bez skórki. Miksujemy 45 s/obr. 10.

 

Pokaż więcej

Food Harmony

Health Coach z Instytutu Zdrowia i Odżywiania w Nowym Yorku

Warto przeczytać

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Przeczytaj również

Close
Back to top button
Close