Śniadania

Śniadaniowa pizza – bezglutenowa, bez nabiału

No bo kto nie lubi pizzy? A jeszcze jak zaserwują ją na śniadanie? 🙂
Oczywiście u nas w wersji FIT, no bo jak inaczej. 🙂 Jajkowa pizza idalnie nadaje się też na zdrowy lunch. 🙂 Dla wszystkich wielbicieli jajkowych fantazji i fanów śniadań białkowo-tłuszczowych.

SKŁADNIKI:
  • Jaja – 4 szt.
  • Płatki drożdżowe nieaktywne – 2 łyżeczki
  • Orzechy nerkowca lub makadamia – 10 g
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Cebula – 1 szt.
  • Pomidorki koktajlowe – 10 szt.
  • Szpinak – 2 garście
  • Rukola do posypania
  • Chili – szczypta
  • Sól himalajska – szczypta
  • Masło klarowane Ghee – 1 łyżeczka
PRZYGOTOWANIE:
  1. Na maśle klarowanym na patelni podsmażamy poszatkowaną cebulkę.
  2. Kiedy cebulka się zarumieni, dodajemy liście szpinaku.
  3. Doprawiamy solą – szpinak wtedy puszcza wodę.
  4. Kiedy liście szpinaku zmiękną, dodajemy pomidorki koktajlowe przekrojone na pół i chwilkę podsmażamy.
  5. W blenderze (np. Nutribullet) miksujemy jajka, czosnek, chili, orzechy nerkowca i płatki drożdżowe do uzyskania gładkiej masy z pianką. 🙂 Pianką sprawi, że omlet będzie puszysty.
  6. Zblendowane jajka wylewamy na patelnię z warzywami i na małym ogniu dusimy najlepiej pod przykryciem, aż jajka się zetną.
    W ten sposób możemy też udusić jajka na Varomie w Thermomix.
  7. Pizzę Śniadaniową posypujemy rukolą, doprawiamy chili i gotowe! 🙂
    SMACZENEGO !!!
PRZYGOTOWANIE NA THERMOMIX:
  1. Do naczynia miksującego wkładamy czosnek i rozdrabniamy 2 s/obr. 8.
  2. Dodajemy cebulę i rozdrabniamy 3 s/obr. 5. Składniki zgarniamy kopystką na dno naczynia miksującego.
  3. Dodajemy paprykę pokrojoną w ćwiartki. Rozdrabniamy 3 s/obr. 4. Składniki zgarniamy kopystką na dno naczynia miksującego.
  4. Dodajemy szpinak i masło klarowane. Dusimy 8 min/120℃/obr. wsteczne 2.
  5. Dodajemy pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Przekładamy do miseczki.
  6. Naczynie miksujące opłukujemy, wbijamy jajka, dodajemy nerkowce, płatki drożdżowe, czosnek, chili i sól. Miksujemy 15 s/obr. 10.
  7. Dodajemy do wcześniej przygotowanych warzyw i mieszamy.
  8. Do naczynia miksującego wlewamyć 500 ml wody. Nakładamy Varomę.
  9. Na górnej części Varomy rozkładamy papier do pieczenia, wylewamy masę i nakładamy przykrywkę Varomy. Gotujemy na parze 20 min/Varoma/obr. 1.
  10. Gotową Pizzę Śniadaniową posypujemy rukolą. 🙂
    SMACZENEGO !!!
Pokaż więcej

Food Harmony

Health Coach z Instytutu Zdrowia i Odżywiania w Nowym Yorku

Warto przeczytać

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close