To idealne śniadaniowe ciasteczka jako dodatek do porannego smoothie. 🙂 Są szybkie i łatwe w przygotowaniu, a do tego nie ma przy nich bałaganu. Wspaniale nadają się do kawy lub jako przekąska po treningu.
SKŁADNIKI na 10 ciasteczek:
- Banan – 1 szt.
- Jabłko – 1 szt
- Olej kokosowy nierafinowany – 2 łyżki
- Sok z połówki cytryny
- Imbir w proszku – 1 łyżeczka
- Cynamon – 1 łyżeczka
- Ksylitol – 1 łyżeczka
- Płatki owsiane bezglutenowe – 1 szklanka
- Ziarna słonecznika – 1/2 szklanki
PRZYGOTOWANIE:
- Rozgrzewamy piekarnik do temp. 160°C.
- Do blendera wrzucamy jednego banana, jabłko (najlepiej obrane ze skórki), roztopiony olej kokosowy, sok z cytryny, imbir, cynamon i ksylitol.
- Następnie wszystko blendujemy na gładką masę.
- Dodajemy płatki owsiane, słonecznik i mieszamy.
- Rozkładamy papier pergaminowy na blachę z piekarnika i formujemy ciasteczka z powstałej masy.
- Pieczemy przez około 20-30 minut do uzyskania złotego koloru.