
Śniadaniowe muffinki owinięte boczkiem – bez glutenu
Muffinki można jeść też na śniadanie, zarówno te słodkie jak i na słono. Dziś przygotowałyśmy dla Was pyszną, wytrawną wersję z warzywami i boczkiem. Jest to idealne śniadanie kiedy się spieszycie i nie macie po prostu czasu go zjeść. 🙂 Znacie to, prawda? 😉 I tu z ratunkiem przychodzą nasze muffiny. Samo przygotowanie to 3 minutki, a potem same już się robią w piekarniku. Gotowe można zjeść od razu lub spakować w pojemnik i zjeść w drodze do pracy. Przy okazji Twoje dzieci będą też zachwycone – muffinki będą im smakować tak samo jak Tobie. Jest to też super przekąska do szkoły. Na zimno też są pyszne!
Muffinki owinięte boczkiem to też jedno z naszych ulubionych śniadań białkowo-tłuszczowych, a więcej pomysłów znajdziecie tutaj: Śniadania białkowo-tłuszczowe – 10 pomysłów.
Muffinki do domu, do pracy, do szkoły – proste i pyszne!
SKŁADNIKI (6 MUFFINEK):
- Jajka* – 4-5 szt.
- Boczek – 6 cienkich plasterków
- Czerwona papryka – 1/2 szt.
- Cebulka dymka
- Soda oczyszczona – 2 szczypty
- Sól himalajska – szczypta
- Pieprz – szczypta
PRZYGOTOWANIE:
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180℃.
- Formy do muffinek wykładamy na około boczkiem.
- Paprykę kroimy w kosteczkę, cebulkę dymkę szatkujemy. Wypełniamy muffinki do 3/4 ich wysokości.
- Do miseczki wbijamy jajka, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy sodę oczyszczoną. Mieszamy energicznie, a następnie przelewamy do muffinek, tak aby przykryć warzywa.
- Wstawiamy do piekarnika na 15-20 min, aż jajka się zetną.
Smacznego!
Spodobał Ci się przepis? Spróbuj wytrawnych muffinek z komosy ryżowej. 🙂
*Najlepiej kupować jajka z wolnego wybiegu (na skorupce pasmo numerów ma pierwszą cyfrę 1) lub ekologiczne (pierwsza cyfra to 0 ).