Spaghetti z cukinii – lekkie, wegańskie i bezglutenowe
Mamy dla Was spaghetti w lekkiej i niskokalorycznej formie. Do tego proste, szybkie w przygotowaniu, aromatyczne i przede wszystkim ZDROWE. Tak to jest już w Food Harmony! 😉
Nasze wege spaghetti wzbogacamy oliwkami i kaparami. Czy słyszeliście, że oliwki łagodzą migrenę, a ich kolor zależy od momentu zbioru? A to nie wszystko! Są one bogate w witaminy A, E, C i witaminy z grupy B. Zawierają też cenne minerały: fosfor, potas, żelazo oraz miedź. Co ciekawe, są one kiszone – czyli działają korzystnie na naszą florę bakteryjną jelit. Jak wiecie jest to nasz temat nr 1, bez którego nie ma mowy o odporności! Więcej na ten temat JELITA – klucz do zdrowia. Co równie ważne oliwki są źródłem błonnika, którego zazwyczaj brakuje w naszej diecie. Dlatego jedzmy oliwki, czy to w potrawach, czy solo – są one świetną przekąską. 🙂
Spaghetti w niskokalorycznej formie
SKŁADNIKI (2 porcje lub jedna jak ktoś woli ;) )
- Cukinia – 350 g
- Pomidory (najlepiej malinowe) – 400 g
- Cebula – 1 szt. (ok. 100 g)
- Czosnek – 3 ząbki
- Czarne oliwki – 1 garść (15 -20 sztuk)
- Kapary– 30 g
- Świeża bazylia – kilka listków
- Oliwy z oliwek – 1 łyżka
- Sól himalajska – szczypta
- Chili – szczypta
PRZYGOTOWANIE:
- Rozgrzewamy oliwę na patelni.
- Cebulę szatkujemy, przekładamy na patelnię i podsmażamy przez minutę.
- Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i mieszamy.
- Dodajemy pomidory pokrojone w kostkę, sól i chili. Dusimy przez ok. 10 minut, aż woda w większości odparuje.
- W międzyczasie z cukinii, przy pomocy obieraczki, robimy makaron.
- Do sosu dodajemy oliwki pokrojone w plasterki, kapary i makaron z cukinii. Mieszamy i dusimy minutkę, aż makaron lekko zmięknie.
- W razie potrzeby doprawiamy solą i chili. Dekorujemy listkami bazylii.
Życzymy smacznego i dużo zdrowia