Obiady

Spaghetti z cukinii – lekkie, wegańskie i bezglutenowe

Mamy dla Was spaghetti w lekkiej i niskokalorycznej formie. Do tego proste, szybkie w przygotowaniu, aromatyczne i przede wszystkim ZDROWE. Tak to jest już w Food Harmony! 😉
Nasze wege spaghetti wzbogacamy oliwkami i kaparami. Czy słyszeliście, że oliwki łagodzą migrenę, a ich kolor zależy od momentu zbioru? A to nie wszystko! Są one bogate w witaminy A, E, C i witaminy z grupy B. Zawierają też cenne minerały: fosfor, potas, żelazo oraz miedź. Co ciekawe, są one kiszone – czyli działają korzystnie na naszą florę bakteryjną jelit. Jak wiecie jest to nasz temat nr 1, bez którego nie ma mowy o odporności! Więcej na ten temat JELITA – klucz do zdrowia. Co równie ważne oliwki są źródłem błonnika, którego zazwyczaj brakuje w naszej diecie. Dlatego jedzmy oliwki, czy to w potrawach, czy solo – są one świetną przekąską. 🙂

Spaghetti w niskokalorycznej formie

SKŁADNIKI (2 porcje lub jedna jak ktoś woli ;) )
  • Cukinia – 350 g 
  • Pomidory (najlepiej malinowe) – 400 g
  • Cebula – 1 szt. (ok. 100 g)
  • Czosnek – 3 ząbki
  • Czarne oliwki – 1 garść (15 -20 sztuk)
  • Kapary– 30 g
  • Świeża bazylia – kilka listków
  • Oliwy z oliwek – 1 łyżka
  • Sól himalajska – szczypta
  • Chili – szczypta
PRZYGOTOWANIE:
  1. Rozgrzewamy oliwę na patelni.
  2. Cebulę szatkujemy, przekładamy na patelnię i podsmażamy przez minutę.
  3. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i mieszamy.
  4. Dodajemy pomidory pokrojone w kostkę, sól i chili. Dusimy przez ok. 10 minut, aż woda w większości odparuje.
  5. W międzyczasie z cukinii, przy pomocy obieraczki, robimy makaron.
  6. Do sosu dodajemy oliwki pokrojone w plasterki, kapary i makaron z cukinii. Mieszamy i dusimy minutkę, aż makaron lekko zmięknie.
  7. W razie potrzeby doprawiamy solą i chili. Dekorujemy listkami bazylii.

Życzymy smacznego i dużo zdrowia

Pokaż więcej

Food Harmony

Health Coach z Instytutu Zdrowia i Odżywiania w Nowym Yorku

Warto przeczytać

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close