ObiadyPrzekąski

Steki z kalafiora

Kalafior to jedno z tych warzyw, których rzadko używałyśmy w kuchni. Przyznać się szczerze możemy, że nie za bardzo go lubiłyśmy. 😉 Aż do czasu, kiedy zaczęłyśmy z nim kombinować na różne sposoby. Wtedy powstały właśnie steki z kalafiora, chleb z kalafiora, który niebawem znajdziecie na naszym blogu i nasz oryginalny, choć banalnie prosty: Krem z kalafiora z solą truflową.

Surowy kalafior drobno poszatkowany nadaje się również super do zup kremów, jako chrupiący dodatek, który nasyci nas do pełna. Mamy jeszcze dla was kilka niespodzianek kalafiorowych, także śledźcie nas na bieżąco. 🙂

A wracając do naszych dzisiejszych steków… jest to wspaniały dodatek do obiadu, lub gotowe danie dla wegan i wegetarian. Może być również przekąską. Jest bardzo dobrze doprawiony, także zaspokoi wszystkie gusta. 🙂

SKŁADNIKI:
  • Kalafior – 1 średnia szt.
  • Oliwa z oliwek – 100 ml
  • Pasta miso (albo sos sojowy) – 1 łyżka
  • Sezam – 1 łyżka
  • Miód –  1 łyżeczka
  • Czosnek – 1 ząbek
  • Poszatkowana natki pietruszki – 1 garść
  • Sól – szczypta
  • Pieprz – szczypta
PRZYGOTOWANIE:
  1. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200℃.
  2. Na blachę wykładamy papier do pieczenia i delikatnie skrapiamy oliwą.
  3. Kalafiora kroimy na plastry o grubości około 1 cm. Układamy na papierze.
  4. W miseczce mieszamy oliwę, pastę miso, sezam, miód i czosnek przeciśnięty przez praskę.
  5. Używając najlepiej silikonowego pędzelka kuchennego, smarujemy  obficie plastry kalafiora.
  6. Pieczemy 20 minut, aż się lekko zarumieni.
  7. Wyjmujemy z piekarnika, przekładamy na talerz, posypujemy natką pietruszki, solą i pieprzem.
  8. Steki gotowe! 🙂 Jedz solo lub z kawałkiem mięsa lub ryby.

Smacznego!

Steki z kalafiora

Steki z kalafiora

Pokaż więcej

Food Harmony

Health Coach z Instytutu Zdrowia i Odżywiania w Nowym Yorku

Warto przeczytać

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Przeczytaj również

Close
Back to top button
Close