Przekąski
Summer rolls z dipem orzechowym
Pyszna przekąska, lekki lunch do pracy, przystawka na piknik lub zakąska na imprezę. Nasze summer rollsy nafaszerowane są warzywami i tofu, ale tak naprawdę jest tu pole do popisu. Można kombinować i wybierać swoje produkty jako dodatki. 🙂 Z kurczakiem lub krewetkami też wychodzą ekstra! 🙂 Najlepszy przyjaciel dla osób na diecie lub dbających o linię – jedz na zdrowie! 🙂
SKŁADNIKI (na 10 rollsów):
- Papier ryżowy – 10 płatków
- Ogórki – 2-3 szt.
- Marchewka – 2-3 szt.
- Szpinak – 2 garście
- Zielona papryka – 1 szt.
- Tofu – 1 kostka
DIP ORZECHOWY:
- Masło orzechowe – 3 łyżki
- Sok z połówki cytryny
- Miód gryczany – 1/2 łyżeczki
- Sos sojowy – 1 łyżka
- Ciepła woda – 100 ml
- Chili – szczypta
- Imbir w proszku – szczypta
PRZYGOTOWANIE:
- Ogórki, marchewkę i paprykę kroimy w bardzo cieniutkie paseczki, im cieńsze tym lepiej.
- Liście szpinaku szatkujemy, można także użyć różnego rodzaju kiełków na przykład groszku, lukrecji lub brokułu.
- Tofu kroimy w słupki o grubości max 1 cm.
- Przygotowujemy płytki talerz, na którym zmieszczą się płaty papieru ryżowego.
- Na talerz nalewamy wodę i namaczamy w niej płaty przez około 5-10 sekund, aż zmiękną.
- Następnie każdy namoczony płat papieru przekładamy delikatnie na drugi talerz, uważając żeby się nie porwał.
- Układamy nadzienie: najpierw odrobinę liści szpinaku, potem porcję warzywek i na koniec tofu.
- Zawijamy brzegi, a następnie rolujemy całość.
- Przygotowanie sosu jest bardzo łatwe. Dokładnie blendujemy wszystkie składniki i gotowe. Osobiście lubimy jak sos ma w sobie troszkę pikantności, dlatego dodajemy chilli i imbir w proszku, ale z powodzeniem można te składniki pominąć jeśli preferujesz łagodniejszy dip.
Summer rollsy można przygotować nawet kilka godzin przed podaniem. Wystarczy przykryć je wilgotną ściereczką i włożyć do lodówki.