Sosy, dipy i pasty
Sweet chili dip
Sosy typu sweet chili można kupić praktycznie wszędzie, ale ich skład przeraża! Cukier zazwyczaj jest na pierwszym miejscu, a sos często zawiera dodatkowe dziwne substancje! Dlatego postanowiłyśmy przygotować własny, domowy sos, na bazie daktyli – zdrowy, bez cukru i niezwykle aromatyczny. ♥ Jak widać nie ma rzeczy nie możliwych. 😉
Sos idealnie nadaje się do mięsa, nachos, surowych warzyw, czy sałatek.
SKŁADNIKI:
- Daktyle – 15 szt.
- Papryczka chili – 1 szt.
- Imbir – kawałeczek o dł. 1 cm
- Czosnek – 2 ząbki
- Sok z 2 limonek
- Woda – 2 łyżki
- Miód – do smaku (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE:
- Daktyle namaczamy przez 20 minut.
- Papryczkę kroimy na mniejsze kawałki.
- Czosnek i imbir obieramy.
- Wyciskamy sok z limonek.
- Wszystkie składniki razem z daktylami miksujemy na sos. Jeżeli smak jest za mało słodki, dodaj miodu. Gotowe! 🙂
Smacznego!