Desery
Świąteczny makowiec bez pieczenia
Szybki i prosty w przygotowaniu, słodki, lekki i pyszny! 🙂 Bez glutenu, bez nabiału, bez cukru! Jednym słowem super alternatywa dla tradycyjnego makowca, którą będą zachwyceni wszyscy domownicy! Nasza zdrowa wersja ciasta na święta. 🙂
SKŁADNIKI:
Spód:
- Daktyle namoczone przez 1 godzinę – 40 g
- Migdały namoczone przez 1 godzinę – 140 g
Masa:
- Mielony mak – 400 g
- Mleko kokosowe – 400 ml
- Nerkowce – 100 g
- Rodzynki – 1 garść
- Miód – 2 łyżki
Polewa:
- Olej kokosowy – 2 łyżki
- Kakao – 2 łyżki
- Miód – 2 łyżki
- Wiórki kokosowe – 1 garść
PRZYGOTOWANIE:
- Dzień wcześniej musimy zmieszać zmielony mak z gęstą częścią mleka kokosowego (wodę oddzielamy) i odstawić do lodówki na noc.
Nerkowce również namaczamy na noc w wodzie. - Na następny dzień możemy szybko zrobić resztę. Spód ciasta przygotowujemy miksując namoczone daktyle i migdały, aż składniki się złączą. Następnie wykładamy na spód brytfanki o średnicy 18 cm i ugniatamy cienką warstwę.
- Masę makową blendujemy razem z odsączonymi nerkowcami i miodem. Dodajemy rodzynki, mieszamy i całość przekładamy na przygotowany spód.
- Bierzemy się za polewę. W garnuszku rozpuszczamy olej kokosowy, dodajemy kakao i miód. Mieszamy. Kiedy polewa przestygnie, polewamy naszego makowca, posypujemy wiórkami kokosowymi i całość przekładamy do lodówki na kilka godzin. Ciasto można też posypać pokruszonymi orzechami, zamiast wiórek.
Smacznego! 🙂