Obiady

Słodko-kwaśna kapusta po chińsku

Dania kuchni chińskiej najlepiej jest przygotowywać w woku, ale duża patelnia też daje radę. Ważna jest powierzchnia smażenia do uzyskania jak najlepszych smaków.
Choć słodko-kwaśna kapusta po chińsku to danie wegetariańskie i zdrowe, to ma pazur i charyzmę. 😉 Bardzo ważne jest, aby dobrze skarmelizować cebulkę, która nadaje smaku całemu daniu.

SKŁADNIKI (2 porcje):
  • Kapusty biała – 250 g
  • Szalotka – 100 g
  • Cukinia – 100 g
  • Fasolka szparagowa zielona – 100 g
  • Pęczek kolendry
  • Limonka – 1 szt.
  • Sos sojowy tamari – 5 łyżek
  • Miód lub syrop klonowy – 1 łyżeczka
  • Masło klarowane  – 1 łyżeczka
  • Sezam – 1 łyżeczka
  • Płatki chili
PRZYGOTOWANIE:
  1. Szalotki szatkujemy i szklimy na maśle klarowanym na patelni.
  2. Dodajemy syrop klonowy i karmelizujemy, a następnie dodajemy sos tamarin.
  3. Dodajemy poszatkowaną kapustę, fasolkę szparagową oraz cukinię. Dusimy do uzyskania odpowiedniej miękkości.
  4. Na koniec doprawiamy poszatkowaną kolendrą lub cebulką dymką jeśli nie lubicie kolendry.
  5. Skrapiamy sokiem z limonki i posypujemy sezamem.
  6. Jeśli lubisz ostre potrawy, to dodaj chili.
PRZYGOTOWANIE NA THERMOMIX:
  1. Szalotki szatkujemy 3 s/obr.5.
  2. Na patelni na maśle klarowanym szklimy szalotkę.
  3. Dodajemy syrop klonowy i karmelizujemy, następnie dodajemy sos tamarin.
  4. Szatkujemy kapustę 3 s/obr. 5.
  5. Kroimy cukinię w kostkę.
  6. Do patelni dodajemy poszatkowaną kapustę, fasolkę szparagową oraz cukinię. Całość dusimy do uzyskania odpowiedniej miękkości.
  7. Na koniec doprawiamy poszatkowaną kolendrą lub cebulką dymką jeśli nie lubicie kolendry. Skrapiamy sokiem z limonki i posypujemy sezamem.
  8. Jeśli lubisz ostre potrawy, to dodaj chili.

Sprawdź również nasze inne azjatyckie inspiracje Azja Express – czyli nasze najlepsze przepisy kuchni azjatyckiej

Pokaż więcej

Food Harmony

Health Coach z Instytutu Zdrowia i Odżywiania w Nowym Yorku

Warto przeczytać

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Przeczytaj również

Close
Back to top button
Close