Sałatki

Szybka sałatka warzywna z orientalnym dresingiem z pasty miso i pomarańczy

Czasami marzą nam się szybkie warzywne sałatki, ale brak nam na nie pomysłu. Ale przecież nie ma ma nic prostszego! 🙂 Wystarczy tylko stworzyć pyszny i ciekawy dresing, a do tego pokroić warzywa w różne ciekawe kształty. 🙂

SKŁADNIKI (2 porcje):
  • Kiełki groszku – 50 g (1 opakowanie)
  • Marchewka – 2 małe szt.
  • Kalarepa lub biała rzepa – 1 szt.
  • Pomidorki koktajlowe – 10 szt.
DRESSING:
  • Pasta miso – 1 łyżka
  • Sok z pomarańczy
  • Miód – 1 łyżeczka
PRZYGOTOWANIE:
  1. Kiełki groszku dokładnie myjemy i osuszamy najlepiej w suszarce do sałat lub odsączamy w ręczniku papierowym. Dobrze osuszone sałaty zawsze są chrupkie i w tym właśnie tkwi ich sekret. 🙂
  2. Marchewkę obieramy i za pomocą obieraczki do raw makaronów wycinamy długie wstążki.
  3. Kalarepę lub białą rzepę kroimy na cienkie paseczki.
  4. Pomidorki koktajlowe przekrawamy na połówki. Ważne jest, aby pomidory przekroić maksymalnie do 10 minut przed podaniem. Z czasem tracą bowiem one swoje walory smakowe.
  5. Do przygotowania dresingu można użyć blendera. My korzystamy z Nutribullet lub Thermomix. Ale równie dobrze można go przygotować w miseczce energicznie mieszając wszystkie składniki.

Szybka sałatka warzywna z orientalnym dresingiem z pasty miso i pomarańczy

Pokaż więcej

Food Harmony

Health Coach z Instytutu Zdrowia i Odżywiania w Nowym Yorku

Warto przeczytać

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przeczytaj również

Close
Back to top button
Close