Sałatki
Szybka sałatka warzywna z orientalnym dresingiem z pasty miso i pomarańczy
Czasami marzą nam się szybkie warzywne sałatki, ale brak nam na nie pomysłu. Ale przecież nie ma ma nic prostszego! 🙂 Wystarczy tylko stworzyć pyszny i ciekawy dresing, a do tego pokroić warzywa w różne ciekawe kształty. 🙂
SKŁADNIKI (2 porcje):
- Kiełki groszku – 50 g (1 opakowanie)
- Marchewka – 2 małe szt.
- Kalarepa lub biała rzepa – 1 szt.
- Pomidorki koktajlowe – 10 szt.
DRESSING:
- Pasta miso – 1 łyżka
- Sok z pomarańczy
- Miód – 1 łyżeczka
PRZYGOTOWANIE:
- Kiełki groszku dokładnie myjemy i osuszamy najlepiej w suszarce do sałat lub odsączamy w ręczniku papierowym. Dobrze osuszone sałaty zawsze są chrupkie i w tym właśnie tkwi ich sekret. 🙂
- Marchewkę obieramy i za pomocą obieraczki do raw makaronów wycinamy długie wstążki.
- Kalarepę lub białą rzepę kroimy na cienkie paseczki.
- Pomidorki koktajlowe przekrawamy na połówki. Ważne jest, aby pomidory przekroić maksymalnie do 10 minut przed podaniem. Z czasem tracą bowiem one swoje walory smakowe.
- Do przygotowania dresingu można użyć blendera. My korzystamy z Nutribullet lub Thermomix. Ale równie dobrze można go przygotować w miseczce energicznie mieszając wszystkie składniki.