Czas na szybki i pożywny obiadek dla pracujących. A co najlepsze można go jeść na zimno i na ciepło wedle uznania. Warto więc zrobić dwie porcje na raz i mieć gotowy lunch do pracy również na dzień następny. W końcu wszystko o co tu chodzi, to oszczędność czasu, dawka wartości odżywczych i zaspokojone kubki smakowe.

 

SKŁADNIKI (1 porcja):
  • Brokuły – 200 g
  • Serek z nerkowców chipolite – 1/2 porcji
  • Cebulka dymka – pęczek
  • Białko konopne – 2 łyżki

 

PRZYGOTOWANIE:
  1. Brokuła dokładnie myjemy i dzielimy na różyczki, a następnie gotujemy na parze przez około 12 minut.
  2. Jeśli nie macie Thermomixa lub naczynia do gotowania na parze, to fajnym sposobem jest sparzenie brokuła wodą i pozostawienie go w niej na kilka minut. W taki sposób brokuł nie traci swoich cennych wartości, pozostając chrupkim i pysznym.
  3. Na ciepłego brokuła układamy kawałki serka z nerkowców, posypujemy poszatkowaną cebulką dymką.
  4. Całość posypujemy białkiem konopnym.
  5. Serek pod wpływem ciepłego brokuła fajnie się roztapia tworząc samoistny sos serowy. 🙂

 

PRZYGOTOWANIE NA THERMOMIX:
  1. Do naczynia miksującego wlewamy 500 ml wody.
  2. Nakładamy przykrywkę i nakładkę Varoma. W Varomie umieszczamy różyczki brokułu i gotujemy na parze 12 min/Varoma/obr. 1.
  3. Cebulkę dymkę szatkujemy.
  4. Serek z nerkowców kroimy na mniejsze kawałeczki.
  5. Brokuła układamy na talerzu, dodajemy cebulkę dymkę i serek.
  6. Całość posypujemy białkiem konopnym.

Zapraszamy również do świata naszych kolorowych diet. 🙂

DIETY FOOD HARMONY – SKLEP