Zdrowy dzieciak

Szybkie kaszotto z zieloną fasolką

W takiej wersji kaszę zjedzą nawet dzieciaki. 🙂 Lekkie, delikatne i pyszne kaszotto z kaszy gryczanej. Sprawdzone w rodzinie. 🙂 Choć nie zawsze jest łatwo nauczyć dzieciaki jeść kaszę, to warto spróbować, ponieważ jest to posiłek pełnowartościowy, bogaty w składniki odżywcze i bardzo sycący. Kasza gryczana to jedyna, obok jaglanej, kasza zasadowa, co sprawia, że odkwasza nasz organizm. Jest to jeden z powodów, dlaczego warto ją wprowadzić do menu naszych pociech jak również nas samych. Takie mixy z kasz są również szybkie w przygotowaniu i idealnie nadają się na obiad czy nawet kolację dla całej rodziny.

Kochamy kaszotto! 🙂

SKŁADNIKI:
  • Kasza gryczana niepalona – 3/4 szklanki
  • Zielona fasolka szparagowa – 1 szklanka
  • Cebula – 1 szt.
  • Czosnek – 1 ząbek
  • Suszona bazylia – 1 płaska łyżeczka
  • Suszone oregano – 1 płaska łyżeczka
  • Masło – 1 łyżka (opcjonalnie)
  • Masło klarowane
PRZYGOTOWANIE:
  1. Kaszę gryczaną i fasolkę szparagową gotujemy w osobnych garnkach.
  2. W międzyczasie szatkujemy drobno cebulkę i podduszamy ją na maśle klarowanym.
  3. Następnie dodajemy ugotowaną kaszę, fasolkę, przyprawy oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Przyprawy wzbogacą potrawę, a ich smak nie będzie mocno wyczuwalny dla dzieci.
  4. Na koniec dodajemy łyżkę masła – nada ono pysznego posmaku.
  5. Wszystko mieszamy i przekładamy do miseczek. Smacznego!

Szybkie kaszotto z zieloną fasolkąSzybkie kaszotto z zieloną fasolką

Pokaż więcej

Food Harmony

Health Coach z Instytutu Zdrowia i Odżywiania w Nowym Yorku

Warto przeczytać

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przeczytaj również

Close
Back to top button
Close