Zdrowy dzieciak
Szybkie kaszotto z zieloną fasolką
W takiej wersji kaszę zjedzą nawet dzieciaki. 🙂 Lekkie, delikatne i pyszne kaszotto z kaszy gryczanej. Sprawdzone w rodzinie. 🙂 Choć nie zawsze jest łatwo nauczyć dzieciaki jeść kaszę, to warto spróbować, ponieważ jest to posiłek pełnowartościowy, bogaty w składniki odżywcze i bardzo sycący. Kasza gryczana to jedyna, obok jaglanej, kasza zasadowa, co sprawia, że odkwasza nasz organizm. Jest to jeden z powodów, dlaczego warto ją wprowadzić do menu naszych pociech jak również nas samych. Takie mixy z kasz są również szybkie w przygotowaniu i idealnie nadają się na obiad czy nawet kolację dla całej rodziny.
Kochamy kaszotto! 🙂
SKŁADNIKI:
- Kasza gryczana niepalona – 3/4 szklanki
- Zielona fasolka szparagowa – 1 szklanka
- Cebula – 1 szt.
- Czosnek – 1 ząbek
- Suszona bazylia – 1 płaska łyżeczka
- Suszone oregano – 1 płaska łyżeczka
- Masło – 1 łyżka (opcjonalnie)
- Masło klarowane
PRZYGOTOWANIE:
- Kaszę gryczaną i fasolkę szparagową gotujemy w osobnych garnkach.
- W międzyczasie szatkujemy drobno cebulkę i podduszamy ją na maśle klarowanym.
- Następnie dodajemy ugotowaną kaszę, fasolkę, przyprawy oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Przyprawy wzbogacą potrawę, a ich smak nie będzie mocno wyczuwalny dla dzieci.
- Na koniec dodajemy łyżkę masła – nada ono pysznego posmaku.
- Wszystko mieszamy i przekładamy do miseczek. Smacznego!