
Śniadania
Szybkie śniadanie z patelni – kasza jaglana z warzywami
Uczucie lekkości, dobre samopoczucie i to, że codziennie jesteś bliżej celu – to cechy zdrowego odżywiania i dobrze dobranej diety. Nam zdrowe odżywianie zmieniło życie. 🙂 Na naszym blogu staramy się przekazać jak najwięcej informacji i pomysłów, które ułatwią Wam organizację. Proste szybkie i smaczne przepisy to podstawa naszej kuchni. 🙂
Kaszotto na śniadanie – zdrowy początek dnia!
SKŁADNIKI (2 porcje):
- Kasza jaglana – 100 g
- Cebula – 1 szt.
- Papryka czerwona – 1 szt. (ok. 150 g)
- Cukinia – 1/2 szt. (ok. 100 g)
- Pomidorki koktajlowe – 10 szt.
- Cebula dymka
- Masło klarowane
- Sól – szczypta
- Pieprz – szczypta
- Bazylia suszona – szczypta
- Chil – szczypta
PRZYGOTOWANIE:
- Kaszę jaglaną płuczemy kilkakrotnie, przelewamy wrzątkiem i przekładamy do garnuszka. Gotujemy w wodzie 1:2 (kasza:woda), aż większość wody się wchłonie.
- Przykrywamy pokrywką, zdejmujemy z ognia, odstawiamy na 5 min. Kasza dojdzie wtedy do miękkości, a przy tym będzie sypka.
- W międzyczasie szatkujemy cebulę, następnie dusimy ją na maśle klarowanym, aż się zarumieni.
- Dodajemy paprykę i cukinię pokrojoną w kostkę i pomidorki koktajlowe przekrojone na połówki. Doprawiamy szczyptą bazylii, solą i pieprzem.
- Mieszamy, dusimy przez kilka minut, aż składniki lekko zmiękną.
- Dodajemy kaszę jaglaną i mieszamy.
- Przekładamy do miseczek, posypujemy chili i poszatkowaną cebulką dymką.
Smacznego!