Tajska sałatka z tofu i orzeszkami

Kuchnia tajska to jedna z naszych ulubionych! Spędzając wakacje w Tajlandii przywiozłyśmy sporo inspiracji na różne ciekawe połączenia i jednym z nich jest ta sałatka. Prosty mix, a smakuje pysznie. Jest ona też bardzo sycąca, więc może spokojnie zastąpić obiad. 🙂

SKŁADNIKI (2 porcje):
  • Świeży, młody szpinak lub mix sałat – 120 g
  • Tofu naturalne – 1 opakowanie
  • Czerwona papryka – 1 szt.
  • Ogórek – 1/2 szt.
  • Pomidorki koktajlowe – 5-6 szt.
  • Orzeszki ziemne – 2 garście
  • Cebulka dymka
  • Sos sojowy
  • Płatki chili
SKŁADNIKI NA SOS:
  • Oliwa z oliwek – 1/4 filiżanki
  • Sos sojowy (bezglutenowy) – 1 łyżka
  • Miód – 1 łyżka
  • Sok z limonki – 1-2 łyżki
PRZYGOTOWANIE:
  1. Tofu kroimy na słupki.
  2. Na patelnię wlewamy trochę sosu sojowego, dodajemy tofu* i podsmażamy chwilę, aż tofu wchłonie sos. Odstawiamy na bok.
  3. Szpinak myjemy i osuszamy. Wykładamy na talerz.
  4. Paprykę i ogórka kroimy w podłużne paski, pomidorki kroimy na połówki i układamy na szpinaku.
  5. Dodajemy tofu i posypujemy orzeszkami ziemnymi.
    Orzeszki można wcześniej uprażyć na patelni.
  6. Dekorujemy cebulką dymką. Posypujemy płatkami chili.
  7. Na koniec przygotowujemy sos mieszając wszystkie składniki razem. Polewamy sałatkę i gotowe.

* Kupując tofu najlepiej wybrać to naturalne, świeże, z data ważności do 2 tygodni. Zazwyczaj można je kupić w sklepach ekologicznych. Jeżeli nie znajdziecie takiego, to sprawdzajcie etykiety, aby nie było w tofu dodatków chemicznych.

Tajska sałatka z tofu i orzeszkami

Tajska sałatka z tofu i orzeszkami