Tajska zupa kokosowa z krewetkami i dorszem
Niezwykle aromatyczna, lekko cytrynowa zupa. Raz zjedzona będzie często gościć na Twoim stole. 🙂 Bardzo łatwa w przygotowaniu, ale musisz poświęcić chwilę na kupienie wszystkich składników. Świeża trawa cytrynowa, galangan, liście kaffiru nie każdemu są znane, ale – uwierzcie – dodane do zupy tworzą niesamowity smak. Mamy nadzieję, że lista składników Was nie odstraszy. 🙂 Większość kupisz bez problemu w sklepach z azjatycką żywnością*.
SKŁADNIKI:
- Bulion drobiowy** – 2 l
- Krewetki – 10-15 szt.
- Filet z dorsza – 200 g
- Pieczarki – 8-10 szt.
- Pomidorków koktajlowe – 10 szt.
- Trawa cytrynowa – 3 łodyżki
- Limonka kaffir – 8 liści
- Galangan – kawałek o dł. 4 cm
- Imbir – kawałek o dł. 4 cm
- Papryczka chili – 2 szt.
- Świeża kolendra – 1 pęczek
- Cebulka dymka – 1 pęczek
- Gęste mleczko kokosowe*** – 1 l
- Sos rybny – 5 łyżek
- Miód – 1 łyżka
PRZYGOTOWANIE:
- Przygotowujemy bulion drobiowy na zupę. Galangan i imbir kroimy na cienkie plasterki.
- Do bulionu dodajemy trawę cytrynową w całości, liście kaffiru, plasterki imbiru, galanganu i chilli.
- Wszystko gotujemy przez około 30 minut tak, aby bulion przeszedł aromatem przypraw.
- Następnie dodajemy mleczko kokosowe, sos rybny, miód, pokrojone pieczarki, połówki pomidorków koktajlowych, krewetki i kawałeczki dorsza.
- Wszystko razem gotujemy na małym ogniu.
- Przed podaniem posypujemy posiekaną kolendrą i cebulką dymką.
- Dodatkowo możemy podać zupę z miseczką ryżu.
Wskazówki:
*Jeśli jesteś z Krakowa, to super miejscem jest sklep z azjatycką żywnością w Centrum CHT przy ulicy Krzywda 1. Niskie ceny i świeże produkty.
**Bulion drobiowy – zawsze warto mieć zapas w zamrażalniku i wykorzystać do tego rodzaju przepisów.
***Mleko kokosowe – najłatwiej dostępne są mleka w puszkach, choć znacznie lepsze są mleka w kartonach. Mają lepszy smak, a do tego wspaniałą śmietanową konsystencje. Jeżeli użyjesz mleka z puszki, dodaj tylko gęsta cześć, a wodę odstaw. Koniecznie czytajcie skład na mlekach kokosowych – nie powinny one zawierać niczego poza wodą i ekstraktem z kokosa.