Przepis ten przywiozłam dla Was z detoksu w Tajlandii, na którym byłam już kilkakrotnie. Jego sekretem jest naturalny kolagen, który pomaga odbudować nasze komórki, a przede wszystkim uszkodzone ściany jelit. Nie bez przyczyny rosół, był potrą spożywaną przez nas codziennie. Uznawany jest za eliksir młodości i zdrowia, a który teraz stał się podstawowym składnikiem mojej codziennej diety. Jako Coach Zdrowia, często szukam przepisów wspomagających nasze jelita, w końcu to nasz drugi mózg i należy o nie dbać. Nie jest to jednak możliwe bez odpowiedniej diety.
„Bulion z kości to nie tylko bulion, to nie jest tylko zupa. To uzdrowicielski płyn o leczniczym działaniu. Ten bulion to bogaty w składniki odżywcze „płynne złoto”, jeden z najstarszych i najsilniejszych produktów leczniczych na świecie.”
~Dr.Kellyann
Codzienne picie bulionu, właśnie tego gotowanego na kościach pochodzących z hodowli ekologicznych (bez GMO i antybiotyków), jest sekretem długowieczności i to już pradawnych czasów. Buliony odgrywały na całym świecie znaczącą rolę w medycynie chińskiej i lecznictwie.
Mamy przyjemność przedstawić Wam nowy projekt, nad którym ostatnio pracowałyśmy. Poznajcie Fit Jar, pierwszy w Polsce detoks w słoiku, który daję energię, pomaga schudnąć i chroni jelita. Jeśli szukacie pomysłu na oczyszczenie organizmu trafiacie w dziesiątkę.
Ruszyły właśnie zapisy na nasze detoksy. Zamówienia można składać już dziś, a realizacja rusza od poniedziałku 18 stycznia na terenie Krakowa i okoli. Zajrzyjcie do nas i zobaczcie co dla Was przygotowałyśmy. Detoks kolagenowy z FIT JAR
SKŁADNIKI:
Na bulion:
- Kości z ekologicznego kurczaka -1 kg
- Porcja włoszczyzny (kapusta, seler, por, cebula, marchewka)
- Sól himalajska
Do przygotowania eliksiru młodości:
- Bulion – 500 ml
- Kurkuma – szczypta
- Chili – szczypta
- Czosnek – 1 ząbek
- Świeży sok z połówki cytryny
- Natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE:
- Najpierw gotujemy bulion.
- Kości z kurczaka wrzucamy do dużego garnka zalewamy zimną wodą, tak aby było jej znacząco więcej niż kości. Zazwyczaj używamy garnka 3-5 l.
- Następnie gotujemy kości od 7 do 24 godzin pod przykryciem na najmniejszym ogniu. Im dłużej gotujemy, tym więcej kolagenu będzie w naszym wywarze.
- Na dwie ostatnie godziny gotowania dodajemy włoszczyznę.
- Po ugotowaniu odcedzamy tak, aby pozostał tylko czysty bulion. Kości możemy obrać z mięsa i dodać do bulionu w zależności od upodobania.
- Bulion solimy do smaku.
Taki bulion możemy wykorzystywać jako baza do innych potraw, jest go sporo, więc można go również zamrozić w postaci kostek do lodów lub w woreczkach do mrożenia i używać do innych dań, sosów itd. - Teraz przygotowanie Eliksiru Młodości.
- Do blendera wkładamy kurkumę, chili, czosnek, sok z cytryny i dolewamy odrobinę bulionu.
- Dolewamy 500 ml gorącego (ale nie wrzącego) bulionu.
- Przelewamy do dwóch kubeczków i ozdabiamy natką pietruszki do smaku.
Dużym sekretem jest, aby dodać świeże przyprawy już do ugotowanego, ciepłego bulionu – zachowają one wtedy jak najwięcej swoich dobrych właściwości.
Kombinacja przypraw do bulionu to istny wymiatacz toksyn z naszego organizmu:
- Świeży czosnek – jest naturalnym antybiotykiem, a w przeciwieństwie do większości antybiotyków nie niszczy naszej flory bakteryjnej. Często używany jest jako pomoc w trawieniu, ale leczy również cały nasz organizm.
- Kurkuma – jest jedną z najlepszych substancji przeciwrakowych, wyszukuje komórki rakowe modyfikując ich DNA przez co doprowadza do ich zwalczenia.
- Chili – przyspiesza spalanie materii, hamuje apetyt w szczególności na słodkości i tłuste potrawy. A w dodatku może się przyczynić do uwalniania endorfin, tak zwanego hormonu szczęścia.
- Cytryna – pobudza procesy trawienne przyspieszając oczyszczanie organizmu. Korzystnie wpływa na pH naszego organizmu, które powinno być 7 lub 7,5.
Do bulionu możemy dodać również pasty domowej roboty, które dodatkowo urozmaicą nam walory smakowe, jak również zwiększą jego wartości odżywcze.