Przepis ten przywiozłam dla Was z detoksu w Tajlandii, na którym byłam już kilkakrotnie. Zawiera on naturalny kolagen, który pomaga odbudować nasze komórki, a przede wszystkim uszkodzone ściany jelit. Nie bez przyczyny była to potrawa spożywana przez nas codziennie. Uznawany jest za eliksir młodości i zdrowia.

SKŁADNIKI: 

Na bulion:

  • Kości z ekologicznego kurczaka -1 kg
  • Porcja włoszczyzny (kapusta, seler, por, cebula, marchewka)
  • Sól himalajska

Do przygotowania eliksiru młodości:

  • Bulion – 500 ml
  • Kurkuma – szczypta
  • Chili – szczypta
  • Czosnek – 1 ząbek
  • Świeży sok z połówki cytryny
  • Natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE:
  1. Najpierw gotujemy bulion.
  2. Kości z kurczaka wrzucamy do dużego garnka zalewamy zimną wodą, tak aby było jej znacząco więcej niż kości. Zazwyczaj używamy garnka 3-5 l.
  3. Następnie gotujemy kości od 7 do 24 godzin pod przykryciem na najmniejszym ogniu. Im dłużej gotujemy, tym więcej kolagenu będzie w naszym wywarze.
  4. Na dwie ostatnie godziny gotowania dodajemy włoszczyznę.
  5. Po ugotowaniu odcedzamy tak, aby pozostał tylko czysty bulion. Kości możemy obrać z mięsa i dodać do bulionu w zależności od upodobania.
  6. Bulion solimy do smaku.
    Taki bulion możemy wykorzystywać jako baza do innych potraw, jest go sporo, więc można go również zamrozić w postaci kostek do lodów lub w woreczkach do mrożenia i używać do innych dań, sosów itd.
  7. Teraz przygotowanie Eliksiru Młodości.
  8. Do blendera wkładamy kurkumę, chili, czosnek, sok z cytryny i dolewamy odrobinę bulionu.
  9. Dolewamy 500 ml gorącego (ale nie wrzącego) bulionu.
  10. Przelewamy do dwóch kubeczków i ozdabiamy natką pietruszki do smaku.

Dużym sekretem jest, aby dodać świeże przyprawy już do ugotowanego, ciepłego bulionu – zachowają one wtedy jak najwięcej swoich dobrych właściwości.

Kombinacja przypraw do bulionu to istny wymiatacz toksyn z naszego organizmu:

  • Świeży czosnek – jest naturalnym antybiotykiem, a w przeciwieństwie do większości antybiotyków nie niszczy naszej flory bakteryjnej. Często używany jest jako pomoc w trawieniu, ale leczy również cały nasz organizm.
  • Kurkuma – jest jedną z najlepszych substancji przeciwrakowych, wyszukuje komórki rakowe modyfikując ich DNA przez co doprowadza do ich zwalczenia.
  • Chili – przyspiesza spalanie materii, hamuje apetyt w szczególności na słodkości i tłuste potrawy. A w dodatku może się przyczynić do uwalniania endorfin, tak zwanego hormonu szczęścia.
  • Cytryna – pobudza procesy trawienne przyspieszając oczyszczanie organizmu. Korzystnie wpływa na pH naszego organizmu, które powinno być 7 lub 7,5.

Na zdrowie! 🙂