Obiady

Tajskie curry z krewetkami

Tajska kuchnia to nasza ulubiona. Krewetki zdecydowanie częściej goszczą w naszej kuchni niż mięso. Mleczko kokosowe to kolejna pychota i do tego moc przypraw. ❤???? Przepisy są proste, bezglutenowe i niezwykle aromatyczne. Nigdy się nie znudzą. 🙂

Curry – ostre i aromatyczne!

SKŁADNIKI (2 porcje):
  • Krewetki – 200 g
  • Mleko kokosowe – 1/2 puszki
  • Pomidory – 2 szt.
  • Pomidorki koktajlowe – 12 szt.
  • Cebula – 3 szt.
  • Przecier z pomidorów – 3 łyżki
  • Czosnek – 3 ząbki
  • Starty imbir – 1 łyżka
  • Miód – 1 łyżka
  • Liście laurowe – 3 szt.
  • Kurkuma – 2 łyżeczki
  • Sproszkowana papryczka chili – 1 łyżeczka
  • Sproszkowany kmin rzymski – 1 łyżeczka
  • Sól
  • Olej kokosowy – 1 łyżka
  • Świeża kolendra – 1 garść
PRZYGOTOWANIE:
  1. Cebulę szatkujemy na bardzo drobne kawałeczki i podsmażamy na oleju kokosowym.
  2. Pomidory sparzamy, szatkujemy i dodajemy do cebuli. Chwilę podsmażamy.
  3. Dodajemy przecier pomidorowy, liście laurowe, kurkumę i kmin rzymski. Wszystko mieszamy, przykrywamy pokrywką i dusimy tak długo, aż cebula i pomidory zamienią się w papkę. W międzyczasie podlewamy wodą i mieszamy, aby się nie przypaliło.
  4. Następnie dodajemy mleko kokosowe i miód. Doprawiamy imbirem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, chili i solą. Mieszamy.
  5. Dodajemy krewetki i pomidorki koktajlowe przekrojone na połówki. Dusimy wszystko kilka minut, aż krewetki będą gotowe.
  6. Podajemy z ryżem, posypane świeżą kolendrą. Smacznego!

Pokaż więcej

Food Harmony

Health Coach z Instytutu Zdrowia i Odżywiania w Nowym Yorku

Warto przeczytać

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Przeczytaj również

Close
Back to top button
Close