Obiady
Tajskie curry z krewetkami
Tajska kuchnia to nasza ulubiona. Krewetki zdecydowanie częściej goszczą w naszej kuchni niż mięso. Mleczko kokosowe to kolejna pychota i do tego moc przypraw. ❤???? Przepisy są proste, bezglutenowe i niezwykle aromatyczne. Nigdy się nie znudzą. 🙂
Curry – ostre i aromatyczne!
SKŁADNIKI (2 porcje):
- Krewetki – 200 g
- Mleko kokosowe – 1/2 puszki
- Pomidory – 2 szt.
- Pomidorki koktajlowe – 12 szt.
- Cebula – 3 szt.
- Przecier z pomidorów – 3 łyżki
- Czosnek – 3 ząbki
- Starty imbir – 1 łyżka
- Miód – 1 łyżka
- Liście laurowe – 3 szt.
- Kurkuma – 2 łyżeczki
- Sproszkowana papryczka chili – 1 łyżeczka
- Sproszkowany kmin rzymski – 1 łyżeczka
- Sól
- Olej kokosowy – 1 łyżka
- Świeża kolendra – 1 garść
PRZYGOTOWANIE:
- Cebulę szatkujemy na bardzo drobne kawałeczki i podsmażamy na oleju kokosowym.
- Pomidory sparzamy, szatkujemy i dodajemy do cebuli. Chwilę podsmażamy.
- Dodajemy przecier pomidorowy, liście laurowe, kurkumę i kmin rzymski. Wszystko mieszamy, przykrywamy pokrywką i dusimy tak długo, aż cebula i pomidory zamienią się w papkę. W międzyczasie podlewamy wodą i mieszamy, aby się nie przypaliło.
- Następnie dodajemy mleko kokosowe i miód. Doprawiamy imbirem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, chili i solą. Mieszamy.
- Dodajemy krewetki i pomidorki koktajlowe przekrojone na połówki. Dusimy wszystko kilka minut, aż krewetki będą gotowe.
- Podajemy z ryżem, posypane świeżą kolendrą. Smacznego!