
Obiady
Tarta jaglana ze szpinakiem
Tarta ta jest dla nas miłym zaskoczeniem. Ciasto wychodzi genialne i jest dość łatwe w przyrządzeniu w porównaniu do tradycyjnego kruchego ciasta. A to co najbardziej lubimy w tym przepisie, to duża porcja szpinaku. 🙂 Wyśmienicie nadaje się na każdą porę dnia, do pracy lub na piknik.
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- Kasza jaglana do ugotowania – 1 szklanka
- Mąka kukurydziana – 4 czubate łyżki
- Olej kokosowy – 2 czubate łyżki
- Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- Sól himalajska – szczypta
- Pieprz – szczypta
- Chili – szczypta
SKŁADNIKI NA FARSZ:
- Jajka – 6 szt.
- Szpinak – 3 pęczki
- Czosnek – 5 ząbków
- Suszone pomidory – garść
- Sól himalajska – szczypta
- Pieprz – szczypta
- Płatki chili – do smaku
PRZYGOTOWANIE:
- Kaszę jaglaną gotujemy i studzimy. Może być lekko ciepła, będzie się lepiej miksować. Jeśli masz kaszę jaglaną już ugotowaną z poprzedniego dnia, to w tym przepisie jest około 400 g.
- Do kaszy dodajemy olej i miksujemy na gładką masę.
- Następnie dodajemy mąkę kukurydzianą, proszek do pieczenia, sól, pieprz i chili do smaku i wszystko miksujemy na gładką masę.
- Ciasto przekładamy do foremki i palcami wyklejamy foremkę tak, aby ciasto było w miarę równo rozłożone. Nie zapominamy o wyklejeniu boków. Jeśli ciasto się klei do rąk, moczymy dłonie tak, aby były wilgotne.
- Gotowy spód do tarty wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C i pieczemy przez około 20 minut.
- W między czasie przygotowujemy farsz. Szpinak dokładnie myjemy i szarpiemy na małe kawałki, podduszamy na patelni z odrobiną soli, aż puści wodę i odparuje. Bardzo ważne jest, aby szpinak nie był za mokry.
- Do gotowego szpinaku dodajemy pieprzu, płatki chilli, przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojone suszone pomidory. Można również dodać pokrojoną w cienkie plastry cukinię (opcjonalnie).
- Wbijamy jajka i wszystko razem mieszamy, aż do połączenia.
- Gotowy farsz przelewamy na podpieczoną tartę i znowu zapiekamy, aż jajka się zetną. Pieczemy przez około 20-30 minut w temperaturze 180°C.
Tarte najlepiej podawać z ulubioną sałatką. 🙂