![](https://foodharmony.pl/wp-content/uploads/2020/07/tarta_01-1140x660-2.png)
Tarta z dyni na słodko
Pierwsze dynie zawitały, a z nimi….. istna rewelacja! Chyba nie ma lepszego ciasta na tę porę roku niż tarta z dyni. 🙂 Uwielbiamy dyniowe ciasta za ich niepowtarzalny oranżowy kolor i genialny smak. Są doskonałe, a do tego bardzo łatwe w przyrządzeniu, a co najważniejsze – zawsze wychodzą!
SKŁADNIKI NA SPÓD:
- Orzechy pekan – 180 g (około 2 szklanki)
- Daktyle bez pestek – 100 g (około 15 szt.)
- Olej kokosowy extra virgin – 5 g (1 łyżka)
- Karob – 10 g (2 łyżki)
SKŁADNIKI NA GÓRĘ:
- Jajka – 2 szt.
- Mleczko kokosowe – 75 g
- Pieczona dynia* – 500 g
- Cynamon – 2 łyżeczki
- Imbir – 1/2 łyżeczki
- Sól – szczypta
- Miód – 1 łyżka
*Dynię najlepiej jest zapiec wcześniej (a właściwie zapiec od razu więcej i zamrozić gotowe puree). Dynię zapiekamy w temperaturze 160°C do miękkości przez około 50-70 min. Najlepiej zostawić w piekarniku do ostygnięcia.
PRZYGOTOWANIE:
- Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180°C.
- Wszystkie składnik na spód tarty należy zblendować na wolnych obrotach, tak aby masa się skleiła. Tortownicę wykładamy równomiernie orzechową masą.
- Przygotowanie farszu jest równie łatwe. 🙂 Wystarczy wszystkie składniki zblendować na krem.
- Następnie na rozłożony spód z orzechów wykładamy równomiernie dyniową masę.
- Zapiekamy wszystko w temperaturze 180°C przez około 35-40 minut.
- Czekamy, aż tarta wystygnie zanim zaczniemy ją kroić.
PRZYGOTOWANIE THERMOMIX:
1. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C.
2. Wszystkie składniki na spód miksujemy 30 s/obr. 6 do uzyskania orzechowej masy.
3. Tartownicę równomiernie wykładamy orzechową masą.
4. Wszystkie składniki na górę miksujemy 30 s/obr. 5, aż do powstania kremowej konsystencji.
5. Następnie krem dyniowy przekładamy na orzechowy spód i zapiekamy przez około 35-40 minut.
6. Czekamy, aż tarta wystygnie przed rozkrojeniem.