Desery
Tarta z rabarbarem i truskawkami – bez glutenu
Jeśli kochacie połączenie rabarbaru z truskawkami, to ta tarta jest właśnie dla Was. Bez glutenu, bez nabiału i bez cukru. 🙂 Dla tych, którzy mają obawy przed podejściem do zrobienia ciasta kruchego, uwierzcie nam, to jest naprawdę proste, a ciasto wychodzi smaczniejsze niż tradycyjne ciasto kruche z mąki pszennej. Nie czekaj tylko podejmij wyzwanie, a miło wszystkich zaskoczysz i zbierzesz dużo komplementów! 🙂
Jedzmy sezonowe owoce i warzywa
SKŁADNIKI NA SPÓD:
- Mąka gryczana – 150 g
- Mąka jaglana – 150 g
- Ksylitol – 70 g
- Olej kokosowy – 100 g
- Sól – szczypta
- Woda – 1/2 szklanki
SKŁADNIKI NA MASĘ RABARBAROWO-TRUSKAWKOWĄ:
- Rabarbar – 6 łodyg
- Truskawki – 1/2 kg
- Olej kokosowy – 1 łyżka
- Ksylitol – 1/2 szklanki
SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:
- Olej kokosowy – 2-3 łyżki
- Mąka gryczana – 1/2 szklanki
- Płatki jaglane – 3/4 szklanki
- Ksylitol – 3 łyżki
PRZYGOTOWANIE:
Spód:
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C.
- Mąkę gryczaną i jaglaną mieszam razem, dodajemy ksylitol, szczyptę soli oraz roztopiony olej kokosowy. Wszystko razem mieszamy i dolewamy troszkę wody, aby ciasto się ładnie skleiło, ale nie było zbyt płynne.
Dla ułatwienia ciasto kruche można wykonać w Thermomixie lub blenderze, miksując na małych obrotach. - Masę wykładamy do foremki i ugniatamy spód oraz boki tarty. Spód do tarty pieczemy przez około 15-20 minut.
- Przygotowujemy masę.
- Wyjmujemy spód tarty z piekarnika.
- Następnie wykładamy go masą rabarbarowo-truskawkową, posypujemy kruszonką i pieczemy przez następne 15-20 minut.
Masa rabarbarowo-truskawkowa:
- Łodygi rabarbaru i truskawki namaczamy w wodzie z sodą oczyszczoną przez 20 minut. To pozwoli usunąć pestycydy.
- Następnie rabarbar kroimy na małe kawałki o długości około 1cm.
- Na patelni roztapiamy olej kokosowy, dodajemy pokrojony rabarbar i dusimy przez około 20 minut lub do otrzymania kremowej konsystencji.
- Na koniec dodajemy pokrojone w plasterki truskawki.
- Wszystko razem mieszamy, chwilę dusimy i przekładamy na spód do tarty.
Kruszonka:
- Wszystkie składniki na kruszonkę przekładamy do miski i zagniatamy palcami tak, aby się połączyły. Następnie rozkruszamy na górze tarty.
- Tartę wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 15-20 minut, aż kruszonka się zarumieni.
Smacznego! 🙂