Desery

Tarta z rabarbarem i truskawkami – bez glutenu

Jeśli kochacie połączenie rabarbaru z truskawkami, to ta tarta jest właśnie dla Was. Bez glutenu, bez nabiału i  bez cukru. 🙂 Dla tych, którzy mają obawy przed podejściem do zrobienia ciasta kruchego, uwierzcie nam, to jest naprawdę proste, a ciasto wychodzi smaczniejsze niż tradycyjne ciasto kruche z mąki pszennej. Nie czekaj tylko podejmij wyzwanie, a miło wszystkich zaskoczysz i zbierzesz dużo komplementów! 🙂

Jedzmy sezonowe owoce i warzywa

SKŁADNIKI NA SPÓD:
  • Mąka gryczana – 150 g
  • Mąka jaglana – 150 g
  • Ksylitol – 70 g
  • Olej kokosowy – 100 g
  • Sól – szczypta
  • Woda – 1/2 szklanki
SKŁADNIKI NA MASĘ RABARBAROWO-TRUSKAWKOWĄ:
  • Rabarbar – 6 łodyg
  • Truskawki – 1/2 kg
  • Olej kokosowy – 1 łyżka
  • Ksylitol – 1/2 szklanki
SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:
  • Olej kokosowy – 2-3 łyżki
  • Mąka gryczana – 1/2 szklanki
  • Płatki jaglane – 3/4 szklanki
  • Ksylitol – 3 łyżki
PRZYGOTOWANIE:

Spód:

  1. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C.
  2. Mąkę gryczaną i jaglaną mieszam razem, dodajemy ksylitol, szczyptę soli oraz roztopiony olej kokosowy. Wszystko razem mieszamy i dolewamy troszkę wody, aby ciasto się ładnie skleiło, ale nie było zbyt płynne.
    Dla ułatwienia ciasto kruche można wykonać w Thermomixie lub blenderze, miksując na małych obrotach.
  3. Masę wykładamy do foremki i ugniatamy spód oraz boki tarty. Spód do tarty pieczemy przez około 15-20 minut.
  4. Przygotowujemy masę.
  5. Wyjmujemy spód tarty z piekarnika.
  6. Następnie wykładamy go masą rabarbarowo-truskawkową, posypujemy kruszonką i pieczemy przez następne 15-20 minut.

Masa rabarbarowo-truskawkowa:

  1. Łodygi rabarbaru i truskawki namaczamy w wodzie z sodą oczyszczoną przez 20 minut. To pozwoli usunąć pestycydy.
  2. Następnie rabarbar kroimy na małe kawałki o długości około 1cm.
  3. Na patelni roztapiamy olej kokosowy, dodajemy pokrojony rabarbar i dusimy przez około 20 minut lub do otrzymania kremowej konsystencji.
  4. Na koniec dodajemy pokrojone w plasterki truskawki.
  5. Wszystko razem mieszamy, chwilę dusimy i przekładamy na spód do tarty.

Kruszonka:

  1. Wszystkie składniki na kruszonkę przekładamy do miski i zagniatamy palcami tak, aby się połączyły. Następnie rozkruszamy na górze tarty.
  2. Tartę wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 15-20 minut, aż kruszonka się zarumieni.

Smacznego! 🙂

Tarta z rabarbarem i trukskawkami

Tarta z rabarbarem i trukskawkami

Tarta z rabarbarem i trukskawkami

Pokaż więcej

Food Harmony

Health Coach z Instytutu Zdrowia i Odżywiania w Nowym Yorku

Warto przeczytać

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Przeczytaj również

Close
Back to top button
Close