Obiady
Tofu z warzywami i grzybami mun po chińsku
Grzyby mun to podstawa kuchni chińskiej. Choć są prawie bez smaku, mało kto wie, że ich regularne spożywanie sprzyja dobremu zdrowiu i stymuluje system odpornościowy. Są niskokaloryczne, zawierają białko, potas, wapń, a także magnez, fosfor i krzem. Grzyby mun poprawiają krążenie krwi, zmniejszają jej krzepliwość, a do tego łagodzą objawy przeziębienia i choroby płuc. Nie bez przyczyny wykorzystywane są w chińskiej medycynie ludowej.
W Polsce możemy je kupić obecnie w większości sklepów w formie ususzonych grzybów i są stosunkowo tanie.
SKŁADNIKI (2-4 porcje):
- Tofu – 1 kostka
- Brokuł – 1 mała szt.
- Marchewka – 1 szt.
- Cebula – 2-3 szt.
- Papryczka chili – 1 szt.
- Czosnek – 4 ząbki
- Starty imbir – 1 łyżka
- Orzechy nerkowca – 1 garść
- Sos sojowy bezglutenowy
- Miód – 2 łyżki
- Olej kokosowy
- Oliwa np. z oliwek
- Mąka kukurydziana – 2 łyżeczki
- Sezam
PRZYGOTOWANIE:
- Tofu kroimy w trójkąciki i podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy, aż tofu zbrązowieje z obu stron. Przekładamy do osobnej miseczki.
- Na tą samą patelnię wrzucamy olej kokosowy, imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną w krążki papryczkę chili.
- Podsmażamy wszystko razem. Dodajemy cebulę pokrojoną w łódeczki i podsmażamy.
- Dodajemy brokuły, marchewki i orzeszki nerkowca.
- Wszystko mieszamy i jeszcze chwilę podsmażamy.
- Podlewamy odrobiną wodą (lub bulionem jeżeli masz).
- Dodajemy kilka łyżek sosu sojowego, zależnie od preferowanego smaku.
- Dodajemy miód i wszystko razem dusimy w sosie, aż brokuły będą miękkie, ale chrupiące.
- Dodajemy wcześniej usmażone tofu.
- W osobnym naczyniu mieszamy trochę wody z dwoma łyżeczkami mąki kukurydzianej i dolewamy do całosci dania na patelni.
- Wszystko razem mieszamy i zagotowujemy chwilę, aż sos zgęstnieje i lekko sklei wszystkie składniki.
- Podajemy solo lub z ryżem, posypane sezamem.
Gotowe! 🙂