Obiady

Tofu z warzywami i grzybami mun po chińsku

Grzyby mun to podstawa kuchni chińskiej. Choć są prawie bez smaku, mało kto wie, że ich regularne spożywanie sprzyja dobremu zdrowiu i stymuluje system odpornościowy. Są niskokaloryczne, zawierają białko, potas, wapń, a także magnez, fosfor i krzem. Grzyby mun poprawiają krążenie krwi, zmniejszają jej krzepliwość, a do tego łagodzą objawy przeziębienia i choroby płuc. Nie bez przyczyny wykorzystywane są w chińskiej medycynie ludowej.

W Polsce możemy je kupić obecnie w większości sklepów w formie ususzonych grzybów i są stosunkowo tanie.

SKŁADNIKI (2-4 porcje):
  • Tofu – 1 kostka
  • Brokuł – 1 mała szt.
  • Marchewka – 1 szt.
  • Cebula – 2-3 szt.
  • Papryczka chili – 1 szt.
  • Czosnek – 4 ząbki
  • Starty imbir – 1 łyżka
  • Orzechy nerkowca – 1 garść
  • Sos sojowy bezglutenowy
  • Miód – 2 łyżki
  • Olej kokosowy
  • Oliwa np. z oliwek
  • Mąka kukurydziana – 2 łyżeczki
  • Sezam
PRZYGOTOWANIE:
  1. Tofu kroimy w trójkąciki i podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy, aż tofu zbrązowieje z obu stron. Przekładamy do osobnej miseczki.
  2. Na tą samą patelnię wrzucamy olej kokosowy, imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną w krążki papryczkę chili.
  3. Podsmażamy wszystko razem. Dodajemy cebulę pokrojoną w łódeczki i podsmażamy.
  4. Dodajemy brokuły, marchewki i orzeszki nerkowca.
  5. Wszystko mieszamy i jeszcze chwilę podsmażamy.
  6. Podlewamy odrobiną wodą (lub bulionem jeżeli masz).
  7. Dodajemy kilka łyżek sosu sojowego, zależnie od preferowanego smaku.
  8. Dodajemy miód i wszystko razem dusimy w sosie, aż brokuły będą miękkie, ale chrupiące.
  9. Dodajemy wcześniej usmażone tofu.
  10. W osobnym naczyniu mieszamy trochę wody z dwoma łyżeczkami mąki kukurydzianej i dolewamy do całosci dania na patelni.
  11. Wszystko razem mieszamy i zagotowujemy chwilę, aż sos zgęstnieje i lekko sklei wszystkie składniki.
  12. Podajemy solo lub z ryżem, posypane sezamem.

Gotowe! 🙂

Pokaż więcej

Food Harmony

Health Coach z Instytutu Zdrowia i Odżywiania w Nowym Yorku

Warto przeczytać

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przeczytaj również

Close
Back to top button
Close