ŚniadaniaSosy, dipy i pasty
Tofucznica
Tofucznica – pewnie już o niej słyszeliście. ☺ U nas występuje w postaci pasty kanapkowej.
Chyba każdy z nas lubi świeże domowe pasty, prawda? Szybka i łatwa pasta kanapkowa jest idealna na śniadanie lub przekąskę.
SKŁADNIKI:
- Tofu naturalne – 300 g
- Majonez – 1 łyżka
- Kurkuma – 1/2 łyżeczki
- Pieprz – szczypta
- Sól himalajska – 1/2 łyżeczki
- Szczypiorek – 1 pęczek
PRZYGOTOWANIE:
- Tofu łamiemy na kawałeczki, wkładamy do blendera i miksujemy na pastę.
- Dodajemy majonez, sól, kurkumę, pieprz i miksujemy.
- Całość posypujemy poszatkowanym szczypiorkiem.
Nie martwcie się jeśli nie macie blendera. Tofu jest tak miękkie, że z powodzeniem można je rozgnieść widelcem i połączyć ze sobą wszystkie składnik.☺
PRZYGOTOWANIE NA THERMOMIX:
- Tofu łamiemy na kawałeczki, wkładamy do naczynia miksującego i miksujemy 5 s/obr. 6. Zgarniamy masę ze ścian naczynia.
- Dodajemy majonez, sól, kurkumę, pieprz i miksujemy 3 s/obr. 6.
- Całość posypujemy poszatkowanym szczypiorkiem.