Torcik kokosowo-owocowy

W końcu przyszedł czas na torcik! 🙂 Choć wygląda na trudny do zrobienia, jest bardzo prosty i szybki do przygotowania. A wygląda tak smakowicie! 🙂 Smakuje jeszcze lepiej!!! Jest delikatny, kokosowy i bardzo słodki. 🙂 Do ozdobienia wybrałyśmy owoce sezonowe, ale spokojnie można użyć innych ulubionych jeżeli wolisz. Taki torcik jest bardzo zdrowy, jest w nim mnóstwo wartościowych składników, które dodatkowo zapewnią uczucie sytości.

deser idealny

SKŁADNIKI:

Spód:

  • Daktyle – 8-10 szt. namoczonych przez 20 minut
  • Wiórki kokosowe – 30 g
  • Orzechy (mix) – 50 g
  • Olej kokosowy – 1 łyżka
  • Kakao – 1 łyżka

Masa:

  • Mleko kokosowe – 500 ml
  • Wiórki kokosowe – 4 łyżki
  • Nasiona chia – 5 łyżek
  • Ksylitol lub miód – 3 łyżki
  • Agar w proszku – 2 łyżeczki

Mus owocowy:

  • Truskawki – 20 g
  • Maliny – 100 g
  • Miód – 3 łyżki
  • Agar – 1 łyżeczka
PRZYGOTOWANIE:
  1. Przygotowując spód miksujemy wszystkie składniki w blenderze, tak by lekko się lepiły.
  2. Masę wykładamy na spód tortownicy o średnicy 15 cm i wsadzamy do lodówki.
  3. Teraz robimy masę. Przelewamy mleko kokosowe do rondelka, dodajemy wiórki kokosowe, ksylitol i podgrzewamy chwilę, ale nie zagotowujemy.
  4. Następnie dodajemy chia oraz agar. Mieszamy i ściągamy z ognia.
  5. Czekamy, aż przestygnie całkowicie. Przekładamy na wcześniej przygotowany spód i wkładamy do lodówki.
  6. Mus owocowy to również prosta sprawa. 🙂 Truskawki i maliny podduszamy na patelni około 15 minut. Zazwyczaj truskawki puszczają tyle wody, że nie trzeba używać żadnego tłuszczu.
  7. Kiedy większość wody odparuje i mus zacznie trochę gęstnieć dodajemy miód, agar i wszystko mieszamy.
  8. Ściągamy z ognia i odstawiamy do przestygnięcia mieszając co chwilę tak, aby mus nie stężał całkowicie.
  9. Następnie przekładamy mus na torcik i dekorujemy owocami. Im więcej owoców tym lepiej, torcik będzie bardziej świeży i orzeźwiający.
  10. Całość wkładamy do lodówki i zostawiamy na minimum 2 godziny, a najlepiej na noc. Wtedy torcik będzie bardziej zwarty. Można go również włożyć na chwilę do zamrażarki przed podaniem. Zimny smakuje najlepiej. 🙂

Smacznego!

Szukasz więcej inspiracji na chia? Sprawdź koniecznie: chia

Torcik kokosowo-owocowy

Torcik kokosowo-owocowy