Desery
Torcik kokosowo-owocowy
W końcu przyszedł czas na torcik! 🙂 Choć wygląda na trudny do zrobienia, jest bardzo prosty i szybki do przygotowania. A wygląda tak smakowicie! 🙂 Smakuje jeszcze lepiej!!! Jest delikatny, kokosowy i bardzo słodki. 🙂 Do ozdobienia wybrałyśmy owoce sezonowe, ale spokojnie można użyć innych ulubionych jeżeli wolisz. Taki torcik jest bardzo zdrowy, jest w nim mnóstwo wartościowych składników, które dodatkowo zapewnią uczucie sytości.
deser idealny
SKŁADNIKI:
Spód:
- Daktyle – 8-10 szt. namoczonych przez 20 minut
- Wiórki kokosowe – 30 g
- Orzechy (mix) – 50 g
- Olej kokosowy – 1 łyżka
- Kakao – 1 łyżka
Masa:
- Mleko kokosowe – 500 ml
- Wiórki kokosowe – 4 łyżki
- Nasiona chia – 5 łyżek
- Ksylitol lub miód – 3 łyżki
- Agar w proszku – 2 łyżeczki
Mus owocowy:
- Truskawki – 20 g
- Maliny – 100 g
- Miód – 3 łyżki
- Agar – 1 łyżeczka
PRZYGOTOWANIE:
- Przygotowując spód miksujemy wszystkie składniki w blenderze, tak by lekko się lepiły.
- Masę wykładamy na spód tortownicy o średnicy 15 cm i wsadzamy do lodówki.
- Teraz robimy masę. Przelewamy mleko kokosowe do rondelka, dodajemy wiórki kokosowe, ksylitol i podgrzewamy chwilę, ale nie zagotowujemy.
- Następnie dodajemy chia oraz agar. Mieszamy i ściągamy z ognia.
- Czekamy, aż przestygnie całkowicie. Przekładamy na wcześniej przygotowany spód i wkładamy do lodówki.
- Mus owocowy to również prosta sprawa. 🙂 Truskawki i maliny podduszamy na patelni około 15 minut. Zazwyczaj truskawki puszczają tyle wody, że nie trzeba używać żadnego tłuszczu.
- Kiedy większość wody odparuje i mus zacznie trochę gęstnieć dodajemy miód, agar i wszystko mieszamy.
- Ściągamy z ognia i odstawiamy do przestygnięcia mieszając co chwilę tak, aby mus nie stężał całkowicie.
- Następnie przekładamy mus na torcik i dekorujemy owocami. Im więcej owoców tym lepiej, torcik będzie bardziej świeży i orzeźwiający.
- Całość wkładamy do lodówki i zostawiamy na minimum 2 godziny, a najlepiej na noc. Wtedy torcik będzie bardziej zwarty. Można go również włożyć na chwilę do zamrażarki przed podaniem. Zimny smakuje najlepiej. 🙂
Smacznego!
Szukasz więcej inspiracji na chia? Sprawdź koniecznie: chia