Twarożek ze słonecznika
Tym razem mamy dla Was wegański serek idealny do kanapek. Najlepiej smakuje na naszym chlebku: chleb bezglutenowy z kaszy gryczanej. Jest łatwy w przygotowaniu i bardzo zdrowy. Rozwiąże problem każdego, kto nie może lub nie je nabiału. Słonecznik to źródło białka i zdrowych tłuszczy. Zawiera ponadto witaminy A, D, E i witaminy z grupy B. Ziarna słonecznika zawierają cynk, który chroni skórę przed uszkodzeniami, a także wapń, żelazo i potas. Taka pasta to wspaniały pomysł na śniadanie, które doda Ci energii na cały poranek. Dodatki możesz dobrać takie jak lubisz. My wybrałyśmy szczypiorek, ale na pewno można dodać cebulkę dymkę czy rzodkiewkę. Możesz również spróbować naszej ulubionej pasty: Pasta ze słonecznika i suszonych pomidorów.
power food
SKŁADNIKI:
- Słonecznik namoczony przez min. 2 godz. lub całą noc – 150 g
- Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia – 150 ml
- Woda – 30 ml
- Czosnek – 1 ząbek
- Szczypiorek – 1 pęczek
- Suszona bazylia – szczypta
- Sól – szczypta
- Pieprz – szczypta
PRZYGOTOWANIE:
- Słonecznik namaczamy przez minimum 2 godziny, odcedzamy wodę i przekładamy do blendera.
- Dodajemy oliwę, czosnek i wodę.
- Doprawiamy solą i pieprzem.
- Miksujemy na w miarę gładki krem.
- Dodajemy poszatkowany szczypiorek i bazylię. Mieszamy.
Smacznego!
PRZYGOTOWANIE NA THERMOMIX:
- Słonecznik namaczamy przez minimum 2 godziny, odcedzamy wodę i przekładamy go do naczynia miksującego.
- Dodajemy oliwę, czosnek i wodę.
- Doprawiamy solą i pieprzem.
- Miksujemy 3 s/obr. 8.
- Zgarniamy kopystką na dno naczynia miksującego i powtarzamy czynność kilka razy, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Dodajemy poszatkowany szczypiorek i bazylię.
- Mieszamy 30 s/obr. wsteczne 3.
Smacznego!