Wspaniała wiadomość dla wszystkich osób, które nie mogą jeść nabiału! 🙂 A kto nie lubi na przykład zup kremów, czy owoców polanych właśnie śmietanką? Tę można przygotować w wersji na słono i słodko i dodawać praktycznie do wszystkiego!

Co ważne, taka śmietanka jest bardzo zdrowa, ponieważ jej głównym składnikiem są orzechy nerkowca, które dostarczają nam między innymi potasu, fosforu, żelaza, magnezu i wapnia. Są one świetnym produktem dla nerwusów, ponieważ dzięki zawartości witamin z grupy B, zwłaszcza niacyny, wspierają nasz układ nerwowy!

Koimy nerwy 🙂

SKŁADNIKI:

Wersja na słono:

  • Nerkowce namoczone przez ok. 2 h – 1 filiżanka
  • Woda – 150 ml
  • Sól himalajska – 1 płaska łyżeczka
  • Sok z cytryny – 1 łyżka

Wersja na słodko:

  • Nerkowce namoczone przez ok. 2 h – 1 filiżanka
  • Woda – 150 ml
  • Sól himalajska – szczypta
  • Sproszkowana wanilia – szczypta
  • Ksylitol – 1 łyżeczka
PRZYGOTOWANIE:
  1. Wszystkie składniki blendujemy na gładki, lekko gęsty krem.
  2. Polewamy ulubione potrawy.
  3. Do wersji na słono, jeżeli masz ochotę, można dodać pół ząbka czosnku – wyjdzie czosnkowa śmietanka. 🙂

Gotowe! 🙂