Uwierzysz, że ten pyszny i smakowicie wyglądający sernik zrobisz w zaledwie pół godziny? Większość pracy sprowadza się do miksowania, a później już tylko czekamy. 🙂 Szybko, zdrowo, słodko, pysznie! 

Agar – zdrowa, niskokaloryczna żelatyna z alg morskich. Źródło witamin B, A, C, D, K.

SKŁADNIKI:

Spód:

  • Orzechy (makadamia, laskowe, włoskie, dowolny mix) – 120 g
  • Wiórki kokosowe – 70 g
  • Namoczone daktyle – 8-10 szt.
  • Sól himalajska – 2 szczypty

Masa:

  • Nerkowce (namoczone w wodzie przez nie mniej niż 2 godziny) – 150 g
  • Sok z połówki cytryny
  • Mleko kokosowe – 1 puszka
  • Syrop z agawy lub miód – 4 łyżki
  • Sproszkowana wanilia – 1 łyżeczka
  • Agar – 3 łyżeczki

Top:

  • Sok wiśniowy – 400 ml
  • Ksylitol lub miód do smaku
  • Agar – 2 łyżeczki
PRZYGOTOWANIE:
  1. Wszystkie składniki na spód miksujemy na gładką masę i wykładamy nią foremkę do tortu tworząc pierwszą warstwę naszego sernika.
  2. Wkładamy do lodówki.
  3. Nerkowce odcedzamy z wody i osuszamy ręcznikiem papierowym.
  4. Wszystkie składniki na masę również miksujemy na gładki krem. Jeżeli smak jest za mało wyrazisty lub słodki, dodaj więcej syropu z agawy lub wanilii.
  5. Masę przekładamy równomiernie na wcześniej przygotowany spód i wkładamy do lodówki.
  6. Galaretkę przygotowujemy zagotowując sok wiśniowy z ksylitolem i agarem. Wystarczy doprowadzić do wrzenia i odstawić.
  7. Kiedy sok przestygnie, zalewamy nim sernik i wstawiamy do lodówki, aż wszystko się zetnie i uzyskamy zwartą konsystencje.

Smacznego!