
Desery
Waniliowy raw sernik z nerkowców
Uwierzysz, że ten pyszny i smakowicie wyglądający sernik zrobisz w zaledwie pół godziny? Większość pracy sprowadza się do miksowania, a później już tylko czekamy. 🙂 Szybko, zdrowo, słodko, pysznie! ♥♥♥
Agar – zdrowa, niskokaloryczna żelatyna z alg morskich. Źródło witamin B, A, C, D, K.
SKŁADNIKI:
Spód:
- Orzechy (makadamia, laskowe, włoskie, dowolny mix) – 120 g
- Wiórki kokosowe – 70 g
- Namoczone daktyle – 8-10 szt.
- Sól himalajska – 2 szczypty
Masa:
- Nerkowce (namoczone w wodzie przez nie mniej niż 2 godziny) – 150 g
- Sok z połówki cytryny
- Mleko kokosowe – 1 puszka
- Syrop z agawy lub miód – 4 łyżki
- Sproszkowana wanilia – 1 łyżeczka
- Agar – 3 łyżeczki
Top:
- Sok wiśniowy – 400 ml
- Ksylitol lub miód do smaku
- Agar – 2 łyżeczki
PRZYGOTOWANIE:
- Wszystkie składniki na spód miksujemy na gładką masę i wykładamy nią foremkę do tortu tworząc pierwszą warstwę naszego sernika.
- Wkładamy do lodówki.
- Nerkowce odcedzamy z wody i osuszamy ręcznikiem papierowym.
- Wszystkie składniki na masę również miksujemy na gładki krem. Jeżeli smak jest za mało wyrazisty lub słodki, dodaj więcej syropu z agawy lub wanilii.
- Masę przekładamy równomiernie na wcześniej przygotowany spód i wkładamy do lodówki.
- Galaretkę przygotowujemy zagotowując sok wiśniowy z ksylitolem i agarem. Wystarczy doprowadzić do wrzenia i odstawić.
- Kiedy sok przestygnie, zalewamy nim sernik i wstawiamy do lodówki, aż wszystko się zetnie i uzyskamy zwartą konsystencje.
Smacznego!