Sałatki
Warzywna micha
Ulubiony obiad w naszym stylu. Dlaczego? Bo jest szybki, sycący i zdrowy. 🙂 Takie michy możesz tworzyć z tego co masz pod ręką, zwłaszcza jak chcesz wyczyścić lodówkę. Są świetnym pomysłem na lunch do pracy i alternatywą dla tradycyjnego obiadu.
Komosa – pożywne źródło białka!
SKŁADNIKI:
- Ugotowana komosa ryżowa (quinoa) – 1/2 szklanki
- Sałata – mix dowolnych sałat
- Bataty – 2 małe szt.
- Burak – 1 średnia szt.
- Cukinia – 1/2 szt.
- Czerwona papryka – 1/2 szt.
- Marchewka – 1/2 szt.
- Pestki dyni – 1 garść
- Olej kokosowy
SKŁADNIKI DRESSING:
- Oliwa z oliwek
- Sól himalajska
- Pieprz
- Sok z połówki cytryny
- Mieszanka ziół włoskich
PRZYGOTOWANIE:
- Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180℃.
- W międzyczasie kroimy bataty, cukinię i buraki na cienkie plasterki (do 1 cm).
- Na papierze do pieczenia rozkładmy pokrojone warzywa i smarujemy je olejem kokosowym.
- Pieczemy używając funkcji termoobieg w 180℃ przez około 20 minut.
- Następnie kroimy marchewkę i czerwona paprykę.
- Umytą sałatę wykładamy do miski, dodajemy komosę ryżową, układamy pozostałe składniki i posypuejmy pestkami dyni.
- Gotową michę doprawiamy do smaku oliwą, sokiem z cytryny, solą, pieprzem i ziołami włoskimi.
Na zdrowie! 🙂