Obiady
Warzywne Ratatouille – warzywny gulasz prosto z Francji
Warzywa to podstawa letniej kuchni i smaków. Często w upalne dni nie mamy ochoty na ciężkie dania polskiej kuchni. Wtedy najlepiej jest sięgnąć po warzywne ratatouille, tak zwany gulasz z letnich warzyw prosto z Francji.
Pamiętajcie, że nasze menu powinno składać się w 50% z warzyw. ☺ Dzięki takim przepisom, łatwo jest to osiągnąć.
Danie to nie tylko wspaniale nadaje się na drugi dzień do pracy, jest nisko kaloryczne, ale też jest bardzo wartościowe i odżywcze, więc jedzcie do woli, ile tylko kubki smakowe zapragną. ☺
SKŁADNIKI:
- Biała papryka – 3 szt.
- Pomidory – 0,5 kg
- Papryczka chili – 1 szt.
- Cukinia – 1 szt.
- Bakłażan – 1 szt.
- Oliwki czarne – 15 szt.
- Cebula – 1 szt.
- Czosnek – 2 ząbki
- Oliwa z pierwszego tłocznia* – 3 łyżki
- Sól himalajska – 1 łyżeczka
- Świeży tymianek – szczypta
*Jeśli pominiecie oliwę, macie gotowy przepis z postu dr. Dąbrowskiej. Wystarczy zamienić oliwę na wodę, a na koniec skropić danie sokiem z cytryny dla uzyskania jeszcze lepszego smaku.
PRZYGOTOWANIE:
- Cebulkę kroimy w kostkę i podduszamy w dużym garnku, na oliwie z odrobiną soli, aż trochę zmięknie.
- Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, cukinię i bakłażana oraz papryczkę chili i czarne oliwki.
- Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i dodajemy do garnka.
- Wszystko razem dusimy pod przykryciem, aż pomidory puszczą sok i zmiękną, od czasu do czasu mieszając.
- Na koniec wszystko doprawiamy solą, chili i posypujemy świeżym tymiankiem.