Obiady

Warzywne Ratatouille – warzywny gulasz prosto z Francji

Warzywa to podstawa letniej kuchni i smaków. Często w upalne dni nie mamy ochoty na ciężkie dania polskiej kuchni. Wtedy najlepiej jest sięgnąć po warzywne ratatouille, tak zwany gulasz z letnich warzyw prosto z Francji.
Pamiętajcie, że nasze menu powinno składać się w 50% z warzyw. ☺ Dzięki takim przepisom, łatwo jest to osiągnąć.
Danie to nie tylko wspaniale nadaje się na drugi dzień do pracy, jest nisko kaloryczne, ale też jest bardzo wartościowe i odżywcze, więc jedzcie do woli, ile tylko kubki smakowe zapragną. ☺

SKŁADNIKI:
  • Biała papryka – 3 szt.
  • Pomidory – 0,5 kg
  • Papryczka chili – 1 szt.
  • Cukinia – 1 szt.
  • Bakłażan – 1 szt.
  • Oliwki czarne – 15 szt.
  • Cebula – 1 szt.
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Oliwa z pierwszego tłocznia* – 3 łyżki
  • Sól himalajska – 1 łyżeczka
  • Świeży tymianek – szczypta

*Jeśli pominiecie oliwę, macie gotowy przepis z postu dr. Dąbrowskiej. Wystarczy zamienić oliwę na wodę, a na koniec skropić danie sokiem z cytryny dla uzyskania jeszcze lepszego smaku.

PRZYGOTOWANIE:
  1. Cebulkę kroimy w kostkę i podduszamy w dużym garnku, na oliwie z odrobiną soli, aż trochę zmięknie.
  2. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę.
  3. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, cukinię i bakłażana oraz papryczkę chili i czarne oliwki.
  4. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i dodajemy do garnka.
  5. Wszystko razem dusimy pod przykryciem, aż pomidory puszczą sok i zmiękną, od czasu do czasu mieszając.
  6. Na koniec wszystko doprawiamy solą, chili i posypujemy świeżym tymiankiem.

Pokaż więcej

Food Harmony

Health Coach z Instytutu Zdrowia i Odżywiania w Nowym Yorku

Warto przeczytać

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Przeczytaj również

Close
Back to top button
Close